Ruža šípová je v našej krajine bežný ker. Jej plody sú najväčším zdrojom vitamínu C zo všetkých našich domácich druhov.

Obsahujú až 1200 mg/100 g vitamínu C, to je 30-40 krát viac ako citrusové plody! Okrem toho obsahuje aj vitamín A, B1, B2, B6, PP, E, K, kyselinu listovú, karatonoidy, flavonoidy, organické kyseliny…

Aj keď rastú skoro všade, nie každý vie, že šípky je možné jesť priamo z kríka. Mnoho ľudí ma obavu ich vyskúšať, lebo vnútri majú ostré chĺpky, ktoré trochu pichajú na jazyku. Prvý krát, keď som to skúsil a popichal som si jazyk, som dlho rozmýšľal nad tým, že predsa musí jestvovať spôsob ako ich jesť. Áno, je to starý spôsob, ktorí viacerí poznáte, ale nie všetci ho vyskúšali, preto ho rád s vami zdieľam.

Je treba zobrať plod (tak, aby sme videli vrch plodu – to je tam kde bola stopka) medzi palce, ukazováky a prostredníky oboch rúk a pomaly vytlačiť RAW lekvárik začínajúc odspodu hore. Možno to znie komplikovane, ale keď to pochopíte, je to potom veľmi jednoduché a celé to trvá sekundu 🙂 Hádam to bude zrozumiteľnejšie podľa fotky. Tak vlastne vytlačíte chutný sladkokyslý RAW lekvárik. MŇAM! Milujú ho aj deti!

Šípky nie sú len zdrojom vitamínov, ale obsahujú aj veľa minerálnych látok: sodík, draslík, vápnik, fosfor, železo, jód, fluór, mangán, meď, zinok a kopec ďalších účinných látok. Sú veľmi výživné a posilňujúce, pomáhajú doplniť vitamíny a živiny v tele, podporujú imunitu, spevňujú cievne steny, sú močopudné, protizápalové, detoxikačné. Úžasné sú pri prechladnutí a horúčke.

Šípky je možné sušiť aj na čaj, robiť z nich lekváre, zaváraniny, šťavy, sirupy, kompóty, víno, likér, tinktúry, či olej (cez maceráciu šípok v oleji, ale dá sa kúpiť aj olej priamo zo šípkových jadierok). Výborné sú aj do smoothies (po rozmixovaní nepichajú). My sme radi robili cez zimu RAW pohánkovo-šípkovú kašičku (namočiť svetlú pohánku cez noc alebo ju nechať naklíčiť a ráno rozmixovať s jabĺčkami a šípkami. Hotovo! 🙂

V bylinkovej mágii sa šípkam pripisovali rôzne skvelé vlastnosti: vraj upevňujú lásku, priateľstvo, predlžujú mladosť a priťahujú šťastie, bohatstvo a úspech. Vetvičky šípok si kedysi ľudia vkladali pod matrac, aby mali dobrý spánok. Šípky sa nosili aj ako amulet pevného zdravia a lásky.

Dnes je na západe bežné pomenovanie na veľmi liečivé jedlá “superfood” – šípky by sme mohli zaradiť do tejto skupiny. Sú to jedni z najliečivejších plodov a dúfam, že aj vy si doplníte váš jesenno-zimný jedálniček o tieto krásne, zdravé, červené plody.

Autor článku: Bartek Dobrodej Krzewiński


Chcete spoznať jedlé a liečivé rastliny vôkol nás?

Pozývam Vás na prechádzku po prírode, na ktorej Vám ukážem veľa jedlých a liečivých rastlín. Jeseň je úžasný čas na zber plodov. Poviem a ukážem Vám, aké divoké plody sa dajú zbierať na Slovensku, čo sa z nich dá spraviť, ako ich treba spracovať a ktoré sa dajú jesť na surovo. V septembri ešte stále nájdeme aj veľa liečivých bylín. Poviem tiež, pri ktorých rastlinách sa oplatí kopať, aby sme pozbierali korene. Samozrejme ukážem aj tie základné rastlinky, ktoré sú v prírode dostupné počas celého roka. Určite Vás niečím prekvapím! Prinesiem so sebou aj bukvice a žaluďový chlebík na ochutnávku …. 🙂

Kurzy trvajú cca 3-4 hodiny a budeme sa prechádzať po lúkach a lesoch. Viac info TU


Súvisiace články:

 – Živá záhrada, živá duša

 – Zápal, pomocník rakovinových buniek

Záhrada, relax, energia. Ako si vytvoriť „TO SVOJE MIESTO“

 – Zanechávanie vedomých stôp lásky pre našu Zem

 – Tip na knihu: Lise Bourbeau – Rakovina a její poselství


foto: autor + https://pixabay.com/photos/rosehips-berry-crop-red-autumn-974577/






 

Pridaj komentár