Farbenie vlasov akosi patrí k ženám. Farby na vlasy ale nie sú až také nevinné čo sa týka vzťahu k zdraviu. Aby farby na vlasy spoľahlivo farbili a úplne prekryli predchádzajúcu farbu vlasov, obsahujú veľké množstvo chemikálií, z ktorých niektoré podporujú zdravotné problémy. Niektoré chemikálie vo farbách sa považujú za alergizujúce, iné ako karcinogénne.

Podľa nároru vedcov z National Institute of Health (NIH) z decembra 2019, čím častejšie si vlasy farbíte alebo vyrovnávate chemikáliami, tým vyššie je riziko rakoviny prsníka. Zodpovedajúca štúdia bola uverejnená v International Journal of Cancer.*

Aby farby na vlasov spoľahlivo prekryli šedivé vlasy a nedali sa vymyť, sú potrebné pomerne silné chemikálie. Medzi problematické prísady patria napríklad aromatické amíny. Patria sem látky ako 2,5-toluéndiamín (PTD), p-fenyléndiamín (PPD) a hydroxyetyl-p-fenyléndiamín. Všetky tri sa považujú za silné alergény. Ďalšími dvoma aromatickými amínmi sú 6-amino-m-kresol a 5-amino-6-chlór-o-kresol. Nie je zatiaľ úplne jasné, či sú bezpečné. Napriek tomu sa používajú vo farbách vlasov.

Ďalším aromatickým amínom je p-aminofenol. Považuje sa za mutagénny a karcinogénny a mal by byť schopný obmedziť plodnosť. V kozmetike je v skutočnosti zakázaný. Výrobcovia však môžu získať osobitné povolenie, ak látka nepresahuje určité množstvo vo výrobku.

Mnoho farieb na vlasy tiež obsahuje resorcinol, ktorý dráždi pokožku, zvyšuje citlivosť na alergie a môže mať tiež mutagénny účinok. Okrem toho sa vo farbách na vlasy nachádzajú aj zvyčajné látky konvenčných kozmetických výrobkov, ako sú deriváty PEG / PEG (spôsobujú, že koža je priepustná pre znečisťujúce látky), organické halogénové zlúčeniny, pochybné UV filtre, alergénne vonné látky (napr. lyral, ktorý je tiež obsiahnutý v mnohých parfumoch a môže spôsobiť alergie) atď.

*Carolyn E. Eberle, Dale P. Sandler, Kyla W. Taylor, Alexandra J. White. Hair dye and chemical straightener use and breast cancer risk in a large US population of black and white women. International Journal of Cancer, 2019

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk, www.weltfit.sk, www.abczdravia.sk
andrej.medved9@gmail.com




Pridaj komentár