Dnes o púpavovom „mede“ počul už asi každý. Pripravuje sa tak, že kvety sa povaria vo vode, nechajú sa odstáť, scedia sa a pridá sa cukor a citrón alebo kyselina citrónová, následne sa med varí až kým nezhustne. Nerád ho však volám “med”, pretože to nemá nič spoločné so včelami. A nie je to nič iné ako sirup. Ja pripravujem púpavový med inak…

Púpavové kvety namiesto cukru zalievam tekutým medom v pohári tak, aby boli kvety prikryté. Samozrejme ľahké kvety s časom vyplávajú hore a med ostane dole, preto ich viackrát za deň zamiešam, aby nezačali plesnivieť. Po týždni až dvoch, alebo keď už začnú fermentovať, ich scedím a prelejem do sterilných fliaš. Takýto medový sirup mi vydržal roky. Zaujímavé je, že vlastne za ten týždeň až dva prejde mliečne kvasenie v mede, vďaka čomu je takýto púpavový med trošku kyslý bez toho, aby sme tam pridali citrón a má taktiež aj probiotické účinky.

Podobne robievam aj iné medové sirupy, napr. orgovánový, borovicový či smrekový.

Smrekový sirup rád robím cez odšťavenie smrekového mladého ihličia a potom vymiešam šťavu v pomere 1:1 s medom. Aj to mi vydržalo bez pasterizovania roky.

Podobne som robil sirup zo žihľavy, skorocelu či dokonca kyseličky. Na to ale treba kvalitný šnekový/slimákový odšťavovač.




Autor textu: Bartek Dobrodej Krzewiński




Chcete sa dozvedieť viac?

Pozývam Vás na moje kurzy o divokých jedlých rastlinách

(Samozrejme to, čo si prechádzky uskutočnia, bude závisieť od vývoja situácie okolo koronavírusu, viac informácií dostanete mailovo po prihlásení)https://www.facebook.com/events/649766999188954/

info@divoke.sk, 0950455769





TIP REDAKCIE EUGENIKA:

Uzdravující nápoje a klíčené rostliny

Šťávy, smoothies, čaje podle zdravotních potíží

Autor: Irina Kovaľova

Pôvodná cena:14.20 EUR
Naša cena:9.94 EUR
Zľava:30.00 %

V poslednej dobe čoraz viac ľudí objavuje výhody ovocných a zeleninových koktailov, tzv. smoothies. Okrem zdroju vitamínov sú vhodným doplnkom pre toho, kto chce zdravo žiť, pre aktívnych ľudí, alebo pre toho, kto si musí upraviť stravu kvôli zdravotným problémom.

Naša knižka prináša nielen nesmierne bohatý receptár, ale zároveň približuje čitateľovi všetky podstatné informácie o týchto typoch nápojov a ich zložkách. Vôbec prvýkrát sa objavuje jedinečná a neobvyklá možnosť rozšíriť tieto RAW nápoje o ďalší unikátny element – klíčky, ktoré sú samé osebe mimoriadne zdravé a bohaté na zdraviu prospešné látky, ale sa aj vynikajúco hodia do kombinácie s ovocnými a zeleninovými šťavami. Okrem takýchto receptov tu nájdete aj návod, ako si obilné klíčky pestovať doma, a vôbec všetko, čo treba o tejto téme vedieť.

Ďalšou výhodou knihy, je, že okrem bežných smoothies štiav obsahuje vysvetlenia a teoreticky podložené informácie aj o ďalších druhoch obľúbených lahodných nápojov, opäť spolu s návodmi a pestrými, vynikajúcimi receptami, ako ich pripraviť zdravo. Konkrétne ide o mušty a kvasy z ovocia, čajové a kávové nápoje, a dokonca kakao a čokoládové nápoje. Nechýbajú ani  liečivé čaje (ktoré môžu obsahovať kvety, listy, plody, semená, bobule, korene, hľuzy aj kôru či šupky).

Veľkou výhodou je, že recepty na šťavy, koktaily a čaje sú zoradené tematicky, podľa zdravotných účinkov (respektíve podľa toho, aký máte problém a aký liečivý nápoj by vám pri ňom mohol pomôcť). To robí z knihy nielen prehľadnú, ale zároveň veľmi praktickú príručku pre všetkých milovníkov týchto nápojov, ako aj pre každého, kto by sa chcel naučiť využívať ich liečivý potenciál.

Knihu kúpite za najlepšiu cenu TU





foto: autor textu + pixabay





Pridaj komentár