Jednou z bylín, ktorá sa najčastejšie zberala okolo Svätého Jána je ľubovník – svätojánska bylina (Hypericum, CZ třezalka, EN St John’s-wort, DE Johanniskraut). Okrem sušenia sa z nej prostredníctvom macerácie kvetov najčastejšie robí zázračný olej. Tento olej som prvýkrát spravil v čase, ked som mal 16 rokov a dodnes patrí k mojim obľúbeným bylinkovým olejom.

Ľubovníkový olej či tinktúra majú nádhernú tmavočervenú farbu. Je to vďaka tomu, že kvety a listy obsahujú červené farbivo – hypericín. Stačí ich rozotrieť v ruke a zostane na nej červená škvrna.

Keď vám spomeniem množstvo jeho účinkov, dúfam že vás inšpirujem, aby ste si i vy pripravili tento legendárny olej:

  • má antidepresívne účinky, ukľudňuje, odovzdáva nám slnečnú energiu a radosť zo/do života,
  • pomáha regenerovať chrbtové platničky a chrupavku (preto tvorí i základ Breussovej masáže),
  • pomáha proti bolestiam kĺbov i chrbta,
  • pôsobí relaxačne a pomáha odstraňovať napätie svalov, šliach, seknutého krku, uvoľňuje preťaženie a znižuje svalovú horúčku,
  • je úžasným pomocníkom pri popáleninách (i tých, ktoré sú spôsobené slnkom),
  • patrí medzi najlepšie masážne oleje,
  • pomáha pri akné, psoriáze, hojí rany,
  • vnútorne ho môžeme použiť pri zápchach, bolestiach žlčníka, pečene, žalúdočných problémoch, pri problémoch s tvorbou žlče i ako antidepresívum,
  • má liečivé účinky na vlasy, regeneruje ich, vracia im jas
  • používa sa ako opaľovací prostriedok

– ÁNO, DOBRE ČÍTATE! Najväčší mýtus o ľubovníkovom oleji je ten, že po ňom nesmiete ísť na slnko. Vnútorné použitie ľubovníka môže u niektorých ľudí spôsobiť fotosenzitivitu. To však NEPLATÍ pre vonkajšie použitie. Dokonca aj na Slovensku môžete kúpiť komerčné opaľovacie oleje, pri ktorých máte na zadnej strane malými písmenkami po latinsky uvedené, že ich základ tvorí práve ľubovníkový olej. Možno poznáte prírodnú kozmetiku Karela Hadeka – všetky jeho opaľovacie oleje sú vyrobené na báze ľubovníkového oleja. On sám spomínal, že ho skúšal na sebe i na všetkých svojich pracovníkoch. Výsledkom bolo, že namiesto zmieňovaných popálením mali ľudia ešte krajšie opálené telo. Počul som tiež o starších Chorvátoch, ktorí od detstva na slnko používajú iba ľubovníkový olej a majú tak krásnu pokožku. Susan Weed, známa bylinkárka, ktorá komunikuje s bylinkami hovorí, že duch ľubovníka jej sám povedal, že nie je len na slnečné popáleniny, ale pôsobí tiež ako ochrana pred nimi.

O ľubovníku sa hovorí, že zachytáva slnečnú energiu a odovzdáva nám ju počas zimy. Včera sme naše detičky okúpali a natreli sme ich ľubovníkovým olejom. Nakoniec deťom i nám tak zachutil, že sme vypili celú fľaštičku 🙂

Kedy ho zberať?


Na výrobu oleja môžete ľubovník zberať hneď od začiatku jeho kvitnutia. Neskoršie idú kvietky rýchlo do plodov a tie neobsahujú červené farbivo – hypericin, preto je ho lepšie zberať skôr. Najčastejšie ľubovník rozkvital na Jána, ale za posledné roky to bolo v južných oblastiach už v máji.

Ktoré druhy ľubovníka zberať?

Niektorí hovoria, že vhodný je iba ľubovník bodkovaný. Iní zas tvrdia, že oba najbežnejšie druhy majú podobné účinky (teda aj ľubovník škvrnitý, ktorý je bežnejší vo vyšších polohách). Na Slovensku rastie asi 7 druhov ľubovníkov. Každopádne, ak chcete aby bol olej červený, stačí rozotrieť kvetový puk na ruke. Ak po ňom ostane červená škvrna, znamená to, že v jeho kvetoch sa nachádza červené farbivo, ktoré dodá oleju prekrásnu farbu.

Najlepšie je ľubovník zbierať hneď na začiatku jeho kvitnutia, keď je ešte väčšina kvetov v pukoch.

Ako najlepšie zberať ľubovník.

Existujú minimálne 2 spôsoby zberu ľubovníka. Podľa u nás bežnejšieho spôsobu sa strihá vrchná časť rastliny, avšak na juhu Európy či v Amerike som videl, že sa zberajú iba kvietky tak, že sa potiahnu za kvet. Zberajú sa iba vrcholce (to čo sa odtrhne, kvet a pár lístkov). Pokiaľ zbierate ľubovník na čaj, tak sú vhodné aj listy. Pokiaľ však chcete spraviť z ľubovníka iba okej, odporúčam druhý spôsob, ktorý najmenej oslabuje rastlinu. Budete mať síce celé ruky červené (ako ja), no nebude to trvať večne a sčasti sa to aj rýchlo zmyje. Zapamätajte si však, že NIKDY NEZBIERAME CELÉ RASTLINY, pretože nejakú časť ponechávame tak, aby mohli dozrieť jej semiačka.

V čom macerovať ľubovník?

Najčastejšie sa na maceráciu používa olivový alebo slnečnicový okej. Použiť však môžete akýkoľvek iný olej, ktorý dobre znáša slnko. Preto odporúčam aj ľanový či konopný olej, ktoré sú vynikajúce na pokožku. Ja osobne používam bio panenský slnečnicový olej lisovaný za studena, vyrobený na Slovensku firmou Buslakoil (tento produkt majú v tmavom skle aj do šalátov a v plastových fľašiach na fritovanie. Keď som sa však pýtal producenta, informoval ma, že je to ten istý olej v tej istej kvalite). Slnečnica má podobnú slnečnú energiu ako ľubovník.

Ako macerovať?

Zberám len vrch rastliny – teda kvety a 2 alebo 4 lístky – podľa toho, ako sa mi ich podarí stiahnuť z rastliny (stonky chytám pomedzi 2 prsty a potiahnem smerom nahor). Kvety rozložím a nechám trošku zvädnúť (pol dňa, niekedy cez noc – tak z nich môžu povyliezať aj chrobáčiky a hmyz, ktorý v nich zostal). Niekto kvety hneď zaleje olejom, ale to môže spôsobiť splesnivenie, pretože v rastline sa nachádza ešte príliš veľa vody. Mne sa páči postup najznámejšieho poľského fytoterapeuta, ktorý pred zaliatím olejom kvety vlhčí liehom (ja používam 96%, ale aj 80% lieh, ktorý je lepši ako nič) – jednoducho nakrútim koncovku z rozprašovača na lieh a striekam. Ponechám 5 minút pôsobiť a potom plním do fliaš a zalejem olejom. Lieh napomáha nielen efektívnej extrakcii účinných látok do oleja, ale ničí aj baktérie a zabraňuje vytváraniu plesne na oleji. Na rôzne byliny používam 800g na 3,50 l pohár. Na začiatok je však vhodnejšie menšie množstvo, aby v macerovanom oleji nebolo príliš veľa vody a nedošlo tak k jeho pokazeniu.

Na slnku či v tieni?

Existujú rôzne názory na maceráciu bylín a dohady o tom, či ich macerovať na slnku alebo v tieni. V prípade ľubovníka však väčšina bylinkárov dáva prednosť slnku a tak ho priamo na slnku macerujeme i my.Niektorí ho v prvé dni macerovania (keď je slnečno) nechávajú cez deň v otvorenom pohári, alebo ho prikryjú iba gázou, aby z neho vyšlo čo najviac vlhkosti. Zapamätajte si však, že večer ho treba prikryť. Zakrytie je potrebné i v prípade búrky alebo dažďovej prehánky. Pri macerovaní je ideálne, aby boli všetky bylinky ponorené. Čerstvé kvety však vždy vyplávajú na povrch. Preto je počas prvých týždňov vhodné olej každý deň premiešať, aby horná vrstva nesplesnivela. Po uplynutí mesiaca už nemusíte macerát premiešavať. Pokiaľ dáte do nádoby trochu menej byliniek (ako ja), poväčšine sa usadia na spodok a nevytŕčajú nad hladinu oleja.

Ako dlho macerovať?

My jánsky olej macerujeme od slnovratu do jesennej rovnodennosti. Každé leto používame olej, ktorý sme vytvorili pred rokom. Časť oleja sa dá odobrať a používať už aj skôr. Zvyšok však ponechajte naďalej macerovať. Niektorí macerujú iba mesiac alebo dva.Ako scediť?Poväčšine olej scedzujeme tak, že ho žmýkame cez gázu. Pokiaľ spracovávate väčšie množstvo oleja, môžete použiť aj šnekový odšťavovač (pôsobí vlastne ako elektrický lis). Tento z byliniek odšťaví ešte veľa vody, preto je extrakt vhodné ešte prefiltrovať. Ja osobne používam veľké lieviky a filtračný papier, ktoré nájdete v obchodoch pre domácu výrobu alkoholu:https://www.uvartesipivo.sk/Filtracny-papier-45-cm-balenie-10-ks-d853.htm

Ako skladovať?

Najvhodnejšie je olej preliať do tmavého skla a skladovať na tmavom mieste napr. v pivnici. Podľa mojich skúseností je ľubovníkový olej voňavý a chutný aj po pár rokoch.


To čo som vám opísal, je môj obľúbený spôsob výroby ľubovníkového oleja. Koľko je však bylinkárov, toľko je rôznych spôsobov….. každý si nájde ten svoj 🙂


Inšpiratívne filmy:v češtine:
https://www.youtube.com/watch?v=DFBS-f5diyAv angličtine:
Môj obľúbený Herbal Jedi:
https://www.youtube.com/watch?v=w-uxXUF-MdI
https://www.youtube.com/watch?v=oJGucO61DJA
Susan Weed
https://www.youtube.com/watch?v=mS6iTQQzoF0
https://www.youtube.com/watch?v=WOsr99HtA94
https://www.youtube.com/watch?v=ERHDdpRxVvo
https://www.youtube.com/watch?v=e3pKkaYJjNU




Autor textu: Bartek Dobrodej Krzewinski




Naše bylinky

Pokiaľ by ste sa nevedeli dočkať, z minulého roka nám zostalo ešte pár ľubovníkových olejov – takže sa s vami môžeme podeliť. Tento týždeň ešte ponúkam 20% zľavu na všetky naše oleje: šípkový, ľubovníkový, nechtíkový, baby olej a zubný olej (na umývanie zubov namiesto zubnej pasty). Prostredníctvom objednania olejov podporíte aj vznik dokončovanej knihy o divorastúcich jedlých rastlinách na ktorej som sa podieľal. Všetky naše produkty nájdete na: divoke.sk/bylinky

Od jari do jesene sme zberali bylinky v našej nádhernej Slovenskej prírode a máme navyše viac tinktúr a zmesí tinktúr z echinacei, plodov čiernej bazy, vratiča, lastovičníka, orecha, repíka, ľubovníka, slamienky, hviezdice a ďalších. Radi sa s vami podelíme a zašleme vám ich poštou alebo kuriérom.


Kurzy po celom Slovensku

Keď sa chcete dozvedieť viac o bylinkách a divorastúcich jedlých rastlinách, pozývam vás na moje kurzy po celom Slovensku – poldňové prechádzky po prírode (samozrejme to, či sa prechádzky uskutočnia, bude závisieť od vývoja situácie ohľadom koronavírusu) https://www.facebook.com/events/649766999188954/


Foto: autor




TIP redakcie Eugenika:

Uzdravující nápoje a klíčené rostliny

Šťávy, smoothies, čaje podle zdravotních potíží

Autor: Irina Kovaľova

Pôvodná cena:14.20 EUR
Naša cena:12.78 EUR
Zľava:10.00 %

V poslednej dobe čoraz viac ľudí objavuje výhody ovocných a zeleninových koktailov, tzv. smoothies. Okrem zdroju vitamínov sú vhodným doplnkom pre toho, kto chce zdravo žiť, pre aktívnych ľudí, alebo pre toho, kto si musí upraviť stravu kvôli zdravotným problémom.

Naša knižka prináša nielen nesmierne bohatý receptár, ale zároveň približuje čitateľovi všetky podstatné informácie o týchto typoch nápojov a ich zložkách. Vôbec prvýkrát sa objavuje jedinečná a neobvyklá možnosť rozšíriť tieto RAW nápoje o ďalší unikátny element – klíčky, ktoré sú samé osebe mimoriadne zdravé a bohaté na zdraviu prospešné látky, ale sa aj vynikajúco hodia do kombinácie s ovocnými a zeleninovými šťavami. Okrem takýchto receptov tu nájdete aj návod, ako si obilné klíčky pestovať doma, a vôbec všetko, čo treba o tejto téme vedieť.

Ďalšou výhodou knihy, je, že okrem bežných smoothies štiav obsahuje vysvetlenia a teoreticky podložené informácie aj o ďalších druhoch obľúbených lahodných nápojov, opäť spolu s návodmi a pestrými, vynikajúcimi receptami, ako ich pripraviť zdravo. Konkrétne ide o mušty a kvasy z ovocia, čajové a kávové nápoje, a dokonca kakao a čokoládové nápoje. Nechýbajú ani  liečivé čaje (ktoré môžu obsahovať kvety, listy, plody, semená, bobule, korene, hľuzy aj kôru či šupky).

Veľkou výhodou je, že recepty na šťavy, koktaily a čaje sú zoradené tematicky, podľa zdravotných účinkov (respektíve podľa toho, aký máte problém a aký liečivý nápoj by vám pri ňom mohol pomôcť). To robí z knihy nielen prehľadnú, ale zároveň veľmi praktickú príručku pre všetkých milovníkov týchto nápojov, ako aj pre každého, kto by sa chcel naučiť využívať ich liečivý potenciál.

Knihu kúpite za najlepšiu cenu TU




Súvisiace články:

– Anti-vírusové bylinky

– POSILNENIE IMUNITNÉHO SYSTÉMU PROTI VÍRUSOM – BYLINKY, ADAPTOGÉNY, MIKRONUTRIENTY




Pridaj komentár