S knihami žijem prakticky celý život. Jednak, že som odmalička knihomoľ „hltajúci“ knihu za knihou a taktiež z profesného hľadiska, keďže posledných vyše 10 rokov spolupracujem s rôznymi vydavateľstvami, predovšetkým s Eugenikou. Mesačne mi prejdú rukami desiatky nových titulov i dotlačí rôznej umeleckej a obsahovej kvality. O to viac si potom cením ak „naďabím“ na niečo mimoriadne, na skvost.

Toto auto (dielo, televízor, knihu) musíte mať! znie pravidelne z reklám. Útlu knižku Sára sa učí žiť mať doma síce nemusíte, po jej prečítaní však si však pravdepodobne poviete to čo ja, juj, ako dobre, že ju mám 🙂 .

Ideme si s dcérkou posledné týždne každý večer, kapitolku, dve. Čítam nám to, hoci má osem rokov a zvládla by to aj sama, ale predsa ide o trošku náročnejšiu literatúru, odporúčal by som ju čitateľom a čitateľkám od desiatich rokov, možno aj trošku viac. A ďalšia vec, ohromne ma baví čítanie nahlas a najmä samotná kniha. Vlastne sa nevieme dočkať večera, kedy si to spolu vychutnáme (momentálne sme už v polovici druhej knihy, teda pokračovania s názvom Sára, Šimon a Šalamún).

Sára je vnímavé a citlivé, približne desať-jedenásťročné dievča, žijúce v malom mestečku. (Tu by som rád ocenil aj prekladateľskú prácu Zuzany Šestákovej, totiž americké mená, názvy a reálie sú „poslovenčené“ a tak Sára pobehuje po Topoľovej ulici, susedov má Peterajovcov a Rudkayovcov, učiteľa Jankoviča, najlepší kamoš sa volá Šimon, v originály je to Seth, atď., (to všetko samozrejme so súhlasom autorov knihy), čo v konečnom dôsledku vytvára pre deti pocit čohosi známeho, blízkeho, zrozumiteľného.) Hoci je Sára bystré a šikovné dieťa, má milujúcich rodičov, netrpní núdzou a nedejú sa v jej živote žiadne drámy, predsa býva často utrápená, neznáša školu, nemá takmer žiadnych priateľov a najradšej trávi čas osamote, vo „svojej“ pozorovateľni nad riekou. Toto všetko sa začne meniť k lepšiemu, po tom čo sa skamaráti so sovou. Áno so sovou, i keď to veru nie je bežná sova, teda pokiaľ si pod slovom bežná nepredstavujeme hovoriacu sovu menom Šalamún. A tu sa začne rozvíjať krásny vzťah, presahujúci „normálne“ priateľstvo, Šalamún sa stáva učiteľom, až akýmsi duchovným poradcom a pomáha a učí, ako sa môže čitateľ dovtípiť už z názvu knihy, Sáru žiť.

V nádherných dialógoch a posolstvách prežívame so Sárou jej prvé kroky v komplexnejšom vnímaní sveta, porozumení samej seba i motivácií iných ľudí. Šalamún je skvelý sprievodca a Sára pozoruhodná žiačka, ktorá si postupne osvojuje zákony vzájomnej príťažlivosti, učí sa ako sa naladiť na správne vibrácie a pritiahnuť si do života prúd hojnosti. Možno to znie zložito, ale kniha sa mladým čitateľom prihovára jednoduchým a veľmi zrozumiteľným jazykom. Napríklad moja dcérka si po jednej obzvlášť podarenej kapitole začala v škole zapisovať všetky nie a zápory, nedá sa a nemôže, ktoré počula od spolužiakov, učiteliek a vychovávateliek. Vydržalo jej to niekoľko dní a výborne sme sa na tom bavili. Napokon aj na samotnej knihe, ktorá je okrem múdrostí, plná emócií (výbuchy smiechu i slzičky) a nečakaných zvratov. A taktiež, čo špeciálne oceňujem, je umelecky vysoko hodnotná a jej forma, napríklad prechody medzi kapitolami, časové skoky a celková postupnosť a gradácia, je krásne logická a zároveň originálna.

Nebudem prezrádzať viac, odporúčam túto výnimočnú knihu, prvú z trilógie: Sára sa učí žiť, Sára, Šimon a Šalamún a Sára a hojnosť všetkého dobrého. Pre mňa patrí určite do prvej päťky najlepších titulov vydavateľsva Eugenika. Už sa tešíme kam nás ďalšie kapitoly zavedú, druhá kniha sa vyvíja hádam ešte zaujímavejšie ako ta prvá.

Ak ste fanúšikmi diela manželov Jerryho a Esther Hicksovcov (Pros a dostaneš!, Kľúč ku všetkým vzťahom, …), tak vás zaiste poteší, ako bravúrne pretavili svoju filozofiu do knižky pre deti. Pre tých, ktorí sa ešte s týmto pozitívnym učením nestretli, môže byť Sára a jej príbehy milým vstupom do tohoto inšpiratívneho sveta, navyše zdieľaným so svojimi deťmi. Ozaj skvelý darček pre celú rodinu. Túto knihu doma skrátka musíte mať 🙂 .


Knihu nájdete tu:

Sára sa učí žiť

Kniha prvá

Autor: Esther a Jerry Hicks

Pôvodná cena:7.90 EUR
Naša cena:7.27 EUR
Zľava:8.00 %

Táto mimoriadne originálna trilógia veľmi pekným, hravým a milým spôsobom vysvetľuje, ako všetci ľudia ovplyvňujú to, čo zažívajú, tým, ako zmýšľajú. Mladí aj dospelí čitatelia pochopia, akú tvorivú moc nad svojím životom, vzťahmi a udalosťami v skutočnosti máme, ak sa naučíme cielene usmerňovať svoje myslenie a pocity.

Toto všetko jasne a jednoducho – v neposlednom rade aj dosť vtipne – vysvetľuje deťom zázračná sova menom Šalamún. V konkrétnych situáciách, ktorým musia čeliť, hrdinov príbehu učí, ako veci fungujú, akými zákonitosťami sa riadi naša existencia a takzvaná realita. Pomáha im riešiť problémy a ťažké okolnosti, no hlavne tešiť sa zo života, užívať si všetko, čo sa deje, vychutnávať si priateľstvo a vôbec celý tento náš zázračný život.

Knihu kúpite za najlepšiu cenu TU






Pridaj komentár