Už rastie mladá žihľava, hviezdica, púpava, vratič … Čo všetko môžeme nazbierať na tanier už v marci? Poďme sa spolu najesť do prírody!

Je to zelené, mladé, veľmi zdravé a výživné. Čo je to? No predsa divoké jedlé rastlinky, ktoré už začali po zime vykukovať zo zeme a práve teraz sú najchutnejšie! Čo čerstvé a zelené ste dnes mali dnes pod zub? Ja som tento rok už jedol mladé listy žihľavy, kozonohy, hviezdice, púpavy, zádušníka, rebríčka, sedmokrásky, hluchavky, jahôd, vratiča, blyskáča, cesnačky, žerušnice, kapsičky, medvedieho cesnaku… A vy?

Toto obdobie po zime bolo vždy časom očisty. Naše telo sa potrebuje zbaviť všetkých toxínov a vecí, ktoré sú v tele prebytočné a zároveň sa potrebuje posilniť. V zime totiž nedostáva toľko vitamínov ako v lete. Ale našťastie nám láskavá príroda v tomto období ponúka svoje bohaté dary, ktorými chce nášmu telu pomôcť. Stačí sa len prejsť s otvorenými očami prebúdzajúcou sa prírodou. Tu je 22 tipov na najchutnejšie z nich:

Pŕhľava (Žihľava, Kopřiva, Urtica spp.)

Pŕhľava je asi najvýživnejšia rastlina, ktorú u nás nájdeme. Jej mladé lístočky môžeme využiť rôzne. Môžeme ju pridávať do šalátov, či smoothies. Výborná je tiež do teplej kuchyne – obohatíme ňou polievky, prívarky, omáčky na spôsob špenátu. Odporúčam vyskúšať žihľavové pesto. Mňam. Žihľava má veľa živín a vitamínov, posilňuje a regeneruje naše telo, očisťuje krv od toxínov. Ovplyvňuje celkové omladzovanie tela. Väčšina ľudí je veľmi prekvapená aká chutná je žihľava na surovo. Je viac spôsobom ako ju jesť, aby nás nepopŕhlila. Ja najradšej jej listy “zrolujem” a poriadne v ruke postláčam – takto si ju môžeme bezpečne vychutnať.

Kozonoha hostcová (Bršlice kozínoha, Aegopodium podagraria)

Kozonoha je jedna z mojich obľúbených rastlín. V tomto období sú jej mladé listy najchutnejšie. Chutia trošku ako petržlen či zeler. Obsahuje veľa vitamínu C, K a veľa živín. Výborná je do šalátov, smoothies, polievok, na pesto, či do prívarkov. Jej využitie je skutočne pestré. Ale najlepšia je jednoducho na prechádzke priamo vonku. Kozonoha bola využívaná nielen v kuchyni, ale tiež pri liečení rôznych bolestí kĺbov, dne, či artritíde. Túto jedlú rastlinku málokto pozná, hoci rastie skoro v každej záhrade. Záhradkári by vám vedeli porozprávať ako veľmi ťažko sa jej zo záhradky zbaviť. Vy ju zo záhradky nevyhadzujte, radšej si na nej pochutnajte. Má rada vlhkú pôdu, bohatú na živiny. Nájdeme ju bežne v záhradkách, pri cestách, ale aj v niektorých lesoch.

Viac o skvelej kozonohe TU.

Rebríček obyčajný (Řebříček obecný, Achillea millefolium)

Rebríček je ďalšou zo zeme vykúkajúcou zázračnou rastlinkou. Rebríček nájdeme takmer na každej lúke či v záhradke. Môže nám pomôcť pri mnohých zdravotných problémoch. Jeho silu môžeme využiť aj v kuchyni. Mladé lístky pridané do šalátov, na chlebík, či do polievok posilnia a zregenerujú naše telo, pomôžu nám očistiť sa od toxínov. Rebríček je jednou z najlepších bylín na rany, tak vonkajšie ako aj vnútorné. Neoceniteľný je pri bolestiach brucha, pomáha tiež pri trávení. Jeho liečivé sily môžu využiť ženy pri bolestivej menštruácii. Rebríček celkovo regeneruje metabolizmus.

Hviezdica prostredná (Ptačinec prostřední, Stellaria media)

Hviezdica je najbežnejšia a zároveň najchutnejšia “burina” v záhradách a pri cestách. Nemala by chýbať v jarných šalátoch, ktorým dodá novú, divokú a veľmi zaujímavú chuť. Jej mladé lístočky chutia ako zelený hrášok a sú veľmi chutné v surovom stave, vynikajúce sú do šalátov, smoothies, ale aj do polievok či prívarkov. Je to jednoročná rastlina, preto ju najbežnejšie nájdeme v záhrade na miestach kde je odokrytá pôda. Ostáva zelená a chutná aj v zime pod snehom. Má aj svoju dvojičku: veľmi podobnú Meringiu trojžilovú. Spoznáme ju podľa troch rovnobežných žíl na listoch, alebo podľa chuti – meringia je veľmi horká. Zámena nie je nebezpečná, no meringia nie je chutná.

Blyskáč jarný (Orsej jarní, Ficaria verna)

Blyskáč jarný patrí medzi prvé rastliny, ktoré vyrastajú na jar. Je z neho výborný šalát, alebo prívarok na spôsob špenátu. Vhodný je na spestrenie akejkoľvek polievky. Môžeme z neho spraviť veľmi chutný jarný divoký šalát spolu s mladou žihľavou, púpavou, kozonohou, rebríčkom a cesnačkou. Jeho lístočky sú síce malé, ale väčšinou tvorí veľké “koberce” v listnatých lesoch a pri cestách, vďaka čomu sa dá ľahko nazbierať väčšie množstvo. Zbierame ho vždy pred zakvitnutím – to je v marci a začiatkom apríla – potom sa stáva rastlinka mierne jedovatou. Prívarky z blyskáča boli voľakedy na Slovensku základom jarnej stravy .

Blyskáč jarný pred zakvitnutím

Púpava lekárska (Pampeliška, Taraxacum officinale)

Púpava je jedna z najliečivejších rastlín, hoci u nás nie je veľmi docenená. V niektorých krajinách, napr. vo Francúzsku, dokonca púpavové listy predávajú na trhu. Mladé púpavové listy predstavujú základ jarných šalátov. Kto nemá rád ich horkú príchuť, stačí nakrájané listy vymiešať s jedlým olejom. Horkosť sa zjemní a stane sa prijateľná. Neskôr, keď zakvitne, tak jej známe kvety spestria každý šalát, chlebík či smoothies. Chutia jemnú medovo. Mladé listy aj kvety môžeme pridávať do šalátov či smoothies.

Cesnak medvedí (Česnek medvědí, Allium ursinum) 

Najznámejším a najviac zberaným druhom zo všetkých našich jedlých rastlín je cesnak medvedí. Rastie v listnatých lesoch, najmä v bučinách a lužných lesoch. Pozor treba dať na veľmi podobnú konvalinku (pred zakvitnutím), pretože je prudko jedovatá. Našťastie nevonia ako cesnak, a jej listy takmer vždy rastú v pároch, a na báze listovými pošvami objímajú stonku.

Cesnak medvedí je taktiež veľmi vzácna liečivá rastlinka. Šťastní sú tí, ktorí ju majú blízko vo svojom okolí. Ja som za ňou cestoval niekedy aj vyše hodinu. Úžasný je do šalátov, na chlebík, do omáčok, na pesto alebo kvasený.

Jahoda obyčajná (Jahodník obecný, Fragaria vesca) 

Listy aj kvety môžeme jesť po celý rok, samozrejme najlepšie chutia na jar, tie najmladšie.

Hluchavka (Lamium spp.) 

Hluchavka, ľudovo hluchá pŕhľava (hluchá preto, lebo nepŕhli), sa bežne pridávala do prívarkov, ale môže sa jesť aj na surovo. Nájdeme ju takmer v každej záhradke, pri cestách, v lesoch (podľa druhu) – všetky druhy hluchaviek sú jedlé aj v surovom stave. Sladké kvetysú pochúťkou pre deti.

Cesnačka lekárska (Česnáček lékařský, Alliaria petiolata)

Mladé listy sa ukazujú skoro na jar. Hodia sa skvele hodia na chlebík či do šalátu, ale aj do polievky. Čím sú mladšie, tým sú menej horké (pre niektorých vôbec nie sú horké). Pred zakvitnutím má podobné srdcovité listy tiež zádušník, ale jej cesnaková chuť a vôňa ju vždy prezradí. Cesnačku nájdeme v listnatých lesoch, lesných lemoch, krovinách, pri cestách, v záhradách, rumoviskách, v pôdach vlhkých a bohatých na živiny. Chutí štipľavo a trošku horko – môžte ju pridávať do šalátov, robiť z nej pesto. Pri tepelnom spracovaní stráca svoju cesnakovú vôňu.

Pľúcnik lekársky (Plicník lékařský, Pulmonaria officinalis)


Pľúcnik nájdeme najmä na vlhkých a tienistých okrajoch lesov, krovinách, ale občas aj na lúkách. Jeho ružovo-červené a fialové kvety oživia každé jedlo. Do šalátov či prívarkov môžeme použiť aj listy, napriek tomu, že sú trochu chlpaté. Chutia jemne ako uhorka. Keď ochutnáte kvety, na ktorých je peľ, pochopíte, prečo sa po poľsky volá miodunka (miód je po poľsky med) – mňam. V ľudovej medicíne sa sušená bylinka používa pri chorobách pľúc, odtiaľ aj ten názov pľúcnik.

Prvosienka (Prvosenka, petrklíč, Primula spp.)


Prvosienka je jedným zo symbolov jari, rozkvitá ako jeden z našich prvých kvetov. Nájdeme ju hlavne na lúkách, pasienkoch, ale aj v lesoch. Jej kvety sú vynikajúce nielen na prípravu čaju na kašeľ, ale aj na surovo, do šalátov, smoothies, či ako dekorácia jedál – skrášlia každé smoothies či šalát svojou žltou farbou. Listy sú rovnako jedlé. Prvosienka patrí medzi liečivé bylinky.

Sedmokráska obyčajná (Sedmikráska obecná, Bellis perennis) 

Počul som, že 7 kvetov sedmokrásky zabezpečí telu dennú potrebu vápnika – koľko je v tom pravdy neviem, ale kvety aj listy sedmokrások sú úžasným spestrením našich jedálnych lístkov. Nájdeme ju hlavne na kosených trávnikoch, alebo na miestach, kde sa pasú zvieratá.

Fialka (Violka, Viola spp.)

Medzi symboly jari patria určite aj fialky. Ich kvety sú v surovom stave veľmi chutné, a krásne vyzerajú v každom jedle. Okrem kvetov sa môžu konzumovať aj listy fialiek, aj keď tieto už nie sú také lahodné.

Všetky druhy fialiek majú jedlé, sladučké kvety aj listy – mňam  Keď máte šťastie a nájdete fialku voňavú, môžete pridať pár kvetov do studenej vody a nechať macerovať niekoľko hodín, či dní. Fialkový macerát chutí úžasne.

Zádušník brečtanovitý (Popenec obecný, Glechoma hederacea)

Mladé aromatické lístky výborne spestria jarné šaláty, hodia sa na chlebík, ochutia polievky alebo zemiaky. Nájdeme ich takmer v každej záhradke, ale aj v lese. Zádušník je dosť aromatický, používa sa ku koreneniu šalátov, smoothies alebo polievok. Zelené listy môžeme nájsť po celý rok (aj v zime pod snehom), ale samozrejme najlepšie sú čerstvé na jar.

Podbeľ liečivý (Podběl lékařský, Tussilago farfara)

Na jar milujem mladé kvietky podbeľa, neskôr aj listy, ktoré sa ukážu až po odkvitnutí. Jeho kvety nájdeme často na násypoch, v priekopách, poliach či holoruboch. Má rád hlinitú a mierne vlhkú pôdu. Žlté kvety sú nielen príjemným spestrením jarných prechádzok, ale sú aj skvelým liekom na kašeľ a krásne vyzerajú aj v šaláte. Je to liečivá bylinka, takže tiež by sa jej nemalo jesť príliš veľa.

Cesnak (Česnek, Allium spp.)

Pažítka v lese? V marci nájdeme v našich lesoch rôzne druhy cesnakov. Niektoré z nich vyzerajú úplne ako pažítka a rovnako sa môžu aj využívať. Všetky druhy divorastúcich cesnakov sú jedlé. Ak si nie sme istí, stačí kúsok rozotrieť v ruke a ovoňať –cesnaková vôňa ich vždy prezradí.

Vratič obyčajný (Vratič obecný, Tanacetum vulgare)

Viacerých z vás určite prekvapil vratič v perexe článku. “Veď je to jedovatá rastlina!” Áno, ale zároveň je to aj jedlá rastlina. Každá rastlina je totiž vo väčšom množstve jedovatá. Všetko je o množstve požitého. Vratič sa používal aj v minulosti len v malých množstvách, najmä ako korenie. Je silne aromatický – mne nádherne vonia. Ale nielen kvôli svojej výraznej aróme sa pridával do jedál. Ľudia využívali aj využívajú jeho úžasné liečivé vlastnosti. Je totiž silne dezinfekčný, ničí v tele parazity, baktérie, vírusy, roztoče, plesne, huby. Je antialergický, analgetický, antidepresívny, reguluje metabolizmus.

Na Slovensku sa v minulosti pridával často na jar aj do praženice. Niektoré aktívne látky sa totiž lepšie vstrebávajú s tukmi. Ako spoznať vratič skoro na jar? Keď nájdete lístok, ktorý sa vám podobá na ten vratičový a nie ste si istý či to je on, tak ho jednoducho rozotrite v rukách a ovoňajte. Ak je to vratič, tak ho spoznáte podľa vône – vratič totiž veľmi intenzívne vonia. Je to silná bylinka, neodporúča sa pre dojčiace mamičky a v tehotenstve môže vyvolať potraty. Pri väčšom množstve je jedovatá, na ochutenie jedál nám stačí pár lístkov. Vratič sa vo väčšom množstve vyskytuje na skalnatých svahoch, popri komunikáciách alebo železničných tratiach či v blízkosti zastavaných území miest a obcí. Jeho mladé lístky voňajú rovnako v lete či na jeseň a majú veľmi horkú chuť, takže ich ľahko spoznáme.


Zlatovka prostredná (Forsythia), zlatý dážď

Zlatovka, ľudovo zlatý dážď, je pre mnohých jedným z najdôležitejších symbolov začínajúcej sa jari, preto sa bežne sadí v záhradách a parkoch. Jej kvety spestria každý šalát či smoothies, ale môžeme z nich spraviť aj krásny a liečivý čajík.

Viac o zlatom daždi a o tom, či je jedovatý, si môžete prečítať TU

Vŕbové (Salix) „cukríky“

Ak budete mať šťastie a v správnom čase ochutnáte na žlto rozkvitnuté bahniatka/maňušky, prekvapí vás ich sladká chuť. Môžete ich pocmúľať a v prípade horskosti vypľuť. Pokiaľ vám však nevadí horká chuť, tak ich môžete zjesť aj celé. Padnú vám len na úžitok.

Viac o liečivých vŕbových bahniatkach TU


Žerušnica horká (Cardamine amara)

Rastie bežne pri potokoch alebo dokonca priamo v potoku. Nájdeme ju aj v zime, ale v marci už vyrastajú mladé lístky s vynikajúcou žeruchovou, štipľavou chuťou!


Ríbezle čierne (Ribes nigrum)

Pokiaľ v marci striháte čierne ríbezle, dajte celé vetvičky (ak už sú, tak aj listy) na pol dňa do vody, a prekvapí vás ako úžasne bude chutiť ríbezľový vodný macerát. Následne môžete zaliať tie isté vetvičky, prípadne samotné púčiky horúcou vodou, a máte vynikajúci čaj. Alebo jednoducho môžete pár púčikov zjesť.


+ BONUS:

Hlohové a lipové puky

Puky hlohu

Narašené puky a mladé lístky hlohu patria medzi najchutnejšie a nájdeme ich už v marci! Takisto ochutnajte lipové puky, sú vynikajúce počas celého roka! Koncom marca, keď narašia, sú však ešte chutnejšie!

Puky lipy

Autor textu: Bartek Dobrodej Krzewinski

Foto: autor + pixabay


Viac informácií nájdete tu facebook.com/divoke.jedle.rastliny


Súvisiace články:

– Pili ste už brezovú vodu? Čo je u nás takmer zabudnuté je v okolitých krajinách tradíciou

 

– Ako jesť čerstvé šípky? (najväčší zdroj vitamínu C)

 

– Poďte si nazbierať najchutnejšie lesné oriešky!


Pridaj komentár