Americkí indiáni vedia, že v spánku k nám prichádzajú správy zo sveta duchov. Lapač snov ich dokáže triediť. Nočné mory polapí do svojich sietí, aby nás v noci nerušili, zatiaľ čo po perutiach k nám skĺznu iba dobré sny naplnené múdrosťou a ponaučením.

Snáď neexistujú sympatickejšie a vkusnejšie pomôcky na zbavenie sa negatívnej energie a dosiahnutie pokojného spánku než sú lapače snov. Ich nadčasový a éterický dekór si nájde svoje miesto v každej domácnosti. Lapače snov sú však omnoho viac než len ozdobou. Ide v prvom rade o významné ochranné talizmany s nepopierateľným účinkom na človeka. 

História

Lapače snov sú tradičným prvkom pôvodných kultúr Severnej Ameriky, predovšetkým indiánskych kmeňov ako Ojibwa, Lakota a Navajo. Pôvodne sa vyrábali z vŕbových halúzok v tvare kruhu, či kvapky. Vypletali sa tenkým motúzikom, ktorý mal symbolizovať pavučinu. V strede bol umiestnený korálik alebo ochranný symbol. Na kruh i na samotnú sieť sa priväzovali vzácne predmety, ktoré boli charakteristické pre vtedajšiu dobu. Väčšinou išlo o vtáčie perá, kamienky, mušle. Indiáni stále veria, že okolitý priestor je naplnený snami a tieto sny majú rôzne naplnenie i význam. A podľa starých severoamerických indiánskych legiend sa práve v lapači zachytávajú všetky zlé sny a ostanú tam uväznené až do svitania. Prvé ranné lúče ich navždy spália. Naopak, tie dobré sny skĺznu počas noci po pierkach do duše spiaceho.

Okrem Severnej Ameriky sú rôzne obdoby lapačov snov známe aj z iných kultúr. Napríklad v Austrálii používajú Aboridžinci podobný amulet, ktorý nazývajú “sieť snov”. V niektorých častiach Ázie je zas možné objaviť talizmany zvané “siete osudu” alebo “siete šťastia”.

Symbolika

Lapač snov má hlboký symbolický význam. Kruhový rám predstavuje kruh života a spojenie všetkého jestvujúceho do jedného celku. Pavučina (sieť) symbolizuje cestu života a to, ako sme spojení s ostatnými bytosťami. Pierka sú považované za symbol slobody a duchovného rastu. Celkovo lapač snov predstavuje ochranu a duchovné vedenie.

Do stredu symetrickej siete sa pripevňuje korálik, mušľa či perla. Môže sa interpretovať ako JA, stred vesmíru, ale hlavne ako miesto, kde sa všetky nočné mory rozplynú. Sieť, vypletaná do kruhového rámu, má spojitosť s pavúkmi z indiánskych povestí. Symetria siete taktiež symbolizuje harmóniu. Zo spodnej časti lapača voľne visí zvyčajne tri až päť pierok. Tradičné lapače obsahovali minimálne jedno pierko dravca a ich sieť bola pripevnená ku kruhu v ôsmich bodoch, čím odkazovala na osem nôh pavúka.

Umiestnenie

Umiestnenie lapača snov závisí od toho, čo od neho očakávame. Ak chceme pokojne spať a zabrániť nočným morám aby sa usadili v našich snoch, mali by sme si lapač zavesiť priamo nad posteľ. Podľa indiánskej tradície je dôležité umiestnenie v dosahu priameho slnečného svetla tak, aby prvé ranné lúče mohli zničiť negatívnu energiu a “vymazať” zlé sny z pavučiny.

Lapač snov si však môžeme zavesiť aj na stenu do akejkoľvek miestnosti, aby prinášal nášmu domovu pokoj, harmóniu a dobrú energiu. Lapače snov dokážu svojim pozitívnym vyžarovaním zlepšiť celkovú atmosféru v priestore .


Ak máte radi tieto nádherné a zmysluplné bytové doplnky, určite vás poteší naša skvelá akcia:

70% zľava na všetky lapače snov z nášho eshopu




Pridaj komentár