Bolesti hlavy a migrény postihuje pomerne veľa ľudí. Videl som štatistiky, kde sa uvádza, že nimi trpí cca 12-14% žien a 6-8% mužov vo vyspelých štátoch. Je to zhruba 10% celkovej populácie priemyselne vyspelého sveta. Pri migrénach a bolestiach hlavy sa väčšina ľudí sa uchyľuje k liekom proti bolesti, ktoré len zmierňujú následky – tlmia bolesť. Táto liečba nie je príčinná. Nerieši prečo vzniká bolesť.

Ak má ktosi bolesť, je to signálom, že telo nefunguje dobre. Ale čo to znamená nefunguje dobre? Napr. že sa v bunkách nedokáže vyrábať dostatok energie. A poruchy vo výrobe energie sa dokázali aj pri migrénach. Štúdie ukázali, že pacienti s migrémami majú problémy s výrobou energie v bunkách a zároveň majú vyššiu spotrebu energie. Toto je inak znakom zápalu. Náhly a vysoký dopyt po energii vyvolá biochemické zmeny, ktoré vedú k migréne.

Ak by sme sa pozreli na nefarmakologický prístup k riešeniu migrén, našli by sme aj prístup postavený na vysokom prísune živín ako vitamínov a minerálov. A ak sa pozrieme na tieto živiny, zistíme, že sú potrebné pri výrobe energie. Jedná sa vitamíny skupiny B, koenzým Q10, L-carnitín, horčík a podobne.

Najnovšie štúdie ukazujú aj na to, že s migrénou je spojené aj poškodenie buniek voľnými radikálmi. Toto je tiež následok zápalov. Narušenie výroby energie vytvára vysoké množstvo látok (voľných radikálov), ktoré poškodzujú tkanivá. A mnohé živiny, ktoré som už spomínal vyššie síce nie sú antioxidanty (látky,ktoré zneškodňujú voľné radikály), ale podieľajú sa na výrobe telu vlastných antioxidantov. Takto sa cez tieto živiny tiež zmierňuje oxidačné poškodenie. (Oxidačné poškodenie = zápal)

Zdroje:

  • Nattagh-Eshtivani E, Sani MA et al.: The role of nutrients in the pathogenesis and treatment of migraine headaches: Review; Biomed Pharmacother. 2018 Jun;102:317-325. doi: 10.1016/j.biopha.2018.03.059. Epub 2018 Mar 22.
  • Zeng Z, Li Y et al.: Efficacy of CoQ10 as supplementation for migraine: A meta-analysis; Acta Neurol Scand. 2019 Mar;139(3):284-293. doi: 10.1111/ane.13051. Epub 2018 Dec 3.
  • Alireza Khosravi, Alireza Nakhaee et al.: Impaired oxidative-antioxidative balance during migraine attack; Biomedical Research and Therapy, Vol 6 No 2 (2019) / 2996-3002
  • Hajihashemi P, Askari G et al.: The effects of concurrent Coenzyme Q10, L-carnitine supplementation in migraine prophylaxis: A randomized, placebo-controlled, double-blind trial; Cephalalgia. 2019 Apr;39(5):648-654. doi: 10.1177/0333102418821661. Epub 2019 Jan 6.

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk, www.weltfit.sk, www.abczdravia.sk
andrej.medved9@gmail.com


TIP redakcie Eugenika:

Migréno, díky!

Autor:Jana Kočendová

Pôvodná cena:5.90 EUR
Naša cena:5.31 EUR
Zľava:10.00 %

V tejto knihe sympatická mladá česká autorka a kineziologička zdieľa s čitateľmi svoj osobný príbeh aj ponaučenia, ku ktorým dospela. Na základe jej rozprávania (dosť vtipného, hlavne však typického pre dnešné moderné ženy-matky, ktoré sa zároveň snažia pracovať, udržať si príťažlivosť a vôbec zvládať všetko naraz a čo najlepšie, často však za cenu ustavičného stresu, chaosu a chronickej únavy – alebo napríklad migrény) pochopíte, ako treba zmeniť svoj prístup k problémom. V rámci toho tu nájdete aj všeobecné rady a cvičenia, ktoré vám môžu pomôcť posunúť sa na novú úroveň – takú, kde sa budete cítiť spokojní a zdraví.

Počas čítania sa dozviete, ako zmeniť svoju energiu, ako pracovať so svojimi pocitmi, ako objaviť súvislosť medzi vašou minulosťou a aktuálnym stavom. Okrem iného sa tiež dočítate, ako prebieha jedna možná forma terapeutického sedenia. „Najdôležitejšie je nezabúdať, že máte vždy na výber. Všetko si k sebe sami priťahujete. Vy sami si volíte, či budete štíhli, bohatí, úspešní… alebo naopak. Len a len vaše nastavenie, myšlienky a spôsob reči ovplyvňujú, ako sa cítite a ako to vyzerá vo vašom živote!




foto: https://pixabay.com/






Pridaj komentár