Ak by sme sa pozreli na to, ktoré bunky imunitného systému zohrávajú veľmi dôležitú úlohu pri likvidácií vírov, tak by sme videli tzv. prirodzené zabíjačské bunky.

Prirodzené zabíjačské bunky:
– na jednej strane rozpoznávajú a zabíjajú bunky nakazené vírusom
– na druhej strane tvoria rôzne látky, ktoré aktivujú ďalšie imunitné bunky proti do boja s vírusom

Ich najdôležitejšou úlohou je:
– usmrtenie vírusom infikovaných buniek
– nádorovom degenerovaných buniek.

Ak tieto bunky zlyhávajú, môžu sa vírusy v tele restimulovať a objavujú sa infekcie alebo môžu vzniknúť nádory. Čo je zaujímavé, vrodené zlyhanie týchto buniek sú veľmi zriedkavé. Ak tieto bunky zlyhávajú a neplnia si svoju funkciu, je to vo väčšine ovplyvnené negeneticky.

Tu sú niektoré faktory, ktoré oslabujú tieto bunky:
– chronické ochorenia
– chemoterapia
– ožarovanie
– dlhodobá antibiotická liečba
– chronické infekcie
– nedostatok živín

Znečistený vzduch ako faktor podporujúci šírenie coronavírusu?

Ak sa bavíme o tom, že čo všetko podporuje šírenie coronavírusu mali by sme sa pozrieť aj na znečistenie ovzdušia. Tento vírus sa môže zachytiť na časticiach smogu a dostať sa tak hlboko do pľúc (Anbound, 2020). Tam spôsobí nadmernú reakciu imunity, ktorá spôsobuje vážne zdravotné komplikácie.

Ak infekcia nepostihne pľúca, ale len horné dýchacie cesty, choroba nemá taký dramatický priebeh. Mimochodom dôležitú úlohu pri zachytávaní patogénov v tele zohrávajú mandle.

Prečo účinkujú pri coronavíruse antireumatiká?

Pri každom zápalovom ochorení (patrí sem aj reuma a taktiež aj ochorenie spustené coronavírusom) sa spustí uvoľňovanie malých bielkovín, ktoré sa nazývajú cytokíny. Úloha cytokínov je rôzna. Napr. po napadnutí narušiteľom (vírusom) majú za úlohu privolať na pomoc ďalšie bunky imunitného systému, niektoré cytokíny povedia niektorým bunkám imunitného systému množte sa aby sme zvládli narušiteľa alebo správajte sa agresívne a ničte poškodené bunky. Tieto cytokíny označujeme ako prozápalové. Podporujú zápal, aby bol vírus spálený, zničený.

Opakom prozápalových cytokínov sú protizápalové cytokíny. Tieto sa uvoľňujú nato, aby sa zápal mohol ukončiť a miesto, kde zápal prebieha nebolo zničené agresívnymi bunkami imunitného systému, ktoré sú tam vo vysokom množstve. Keď tento proces prebieha dobre, človek je zdravý. Príde narušiteľ, „spáli sa“ a následne sa proces „spaľovania“ uhasí. Človek vyzdravel.

Ak sa pozrieme na reumu a vírusové infekcie, tak zistíme, že tak pri reume a ako aj vírusových infekciách sa vylučujú spoločné prozápalové rovnaké cytokíny. Jedným z nich je zápal podporujúci cytokín interleukín 6 (skratka :IL-6). Aj pri ochorení COVID – 19 sa uvoľňuje vo zvýšenej miere zápal podporujúci cytokín – interleukín 6 (Huaxia, 2020). Tento cytokín podporuje zápal. Toto isté prebieha pri reume.

Niektoré antireumatiká obsahujú látky s názvami tocilizumab – liek RoActemra® a sarilumab – liek KEVZARA® , blokujú účinok prozápalového cytokínu interleukín 6. Takto lieky blokujú zápal v tkanive. A čo je zaujímavé a zároveň podľa mňa šialené? Tak antireumatiká obsahujúce tieto látky znižujú obranu proti patogénom. Tu vidíte ako lieky na jednej strane liečia a na druhej vytvárajú zárodky pre ďalšie zápaly a problémy.

Mimochodom, ak poznáte niekoho s reumou, skúste si zistiť, či sa mu problémy nezačali prejavovať po chrípke. Budete prekvapení, koľkým ľuďom sa reuma spustila po prekonanej chrípke a chrípka neraz trvala dlhšie ako obvykle a v minulosti bola chrípka často prechodená!

Prečo sú starší ľudia náchylnejší na vírusové infekcie a rakovinu?

Za likvidáciu nádorových buniek a buniek napadnutých vírusom sú zodpovedné bunky, ktoré môžeme nazvať prirodzení zabijaci. Ich schopnosť zabíjať choré bunky sa nazýva cytotoxicita. Vysoká cytotoxická aktivita prirodzených zabijakov ovplyvňuje ľudské zdravie a dlhovekosť. Znížená cytotoxita súvisí so zvýšenou chorobnosťou a úmrtnosťou, zvýšeným výskytom infekcií, ako sú chrípka a nádory.

Tak ako človek starne, počet niektorých buniek imunity klesá. Čo je zaujímavé, počet buniek – prirodzených zabijakov stúpa. Ale toto nie je dôležité. Dôležité je to, že klesá ich schopnosť zabíjať choré a vírusom napadnuté bunky. Takto sa človek s vekom stáva náchylnejší na vírusy a rakovinu. A ako si môžu ľudia zvýšiť schopnosť buniek zabíjať rakovinové bunky a bunky napadnuté vírusmi? Napr. užívaním huby reishi (Wasser, 2005)

Ak dnes vidíme, ohrozenou skupinou ľudí pri coronavíruse sú seniori. Poďme sa pozrieť jednu z príčin, prečo seniori môžu mať oslabenú imunitu. Tou príčinou je podvýživa na vitamíny a minerály vo vyššom veku.

Profesor Dr. Hans-Konrad Biesalski z Univerzity v Hohenheime, ktorý pracuje pre Ústav biologickej chémie a výživy pre jeden odborný časopis napísal toto:

„Vitamíny C a E, ako aj zinok a selén majú priamy vplyv na imunitný systém. V prípade nedostatočného prísunu, čo môže vzniknúť z nízko kalorickej alebo jednostrannej stravy, alebo ak existuje zvýšená potreba v dôsledku chronických alebo akútnych chorôb, sa zdá, že suplementácia má zmysel. Toto sa odporúča obzvlášť starým ľuďom s oslabenou imunitou a chronicky chorým. Deficity vitamínov C, E, zinku a selénu boli opísané u mnohých ľudí s oslabenou imunitou spojenou s ochorením. Kompenzácia takýchto deficitov má pozitívny vplyv na imunitné funkcie. Celkovo rozšírené užívanie liekov u starších ľudí môže u nich ešte navyše zhoršiť už existujúci nedostatok vitamínov.“

Ako vidíte mnohí odborníci odporúčajú dopĺňať živiny ľuďom v seniorskom veku a pri užívaní liekov. A čo si myslíte aká je ambulantná prax?

Budete sa čudovať, že aj toto zvyšuje odolnosť imunity

Mnohí z vás ste v dnešnej situácii vystavený stresu. A ľudia majú tendenciu stres zajedať. Ak to robíte, skončíte s tým. Odporúčam vám v tejto situácii skôr znížiť prísun kalórií v jedle.

Obmedzenie príjmu kalórií má na imunitný systém aktivačný účinok. Obzvlášť to platí u pacientov s nadváhou. Ak sa kalórie obmedzili o 30% ukázalo sa, že sa zvyšuje tvorba bielkoviny, ktorá je potrebná na to aby sa aktivovali tie bunky imunity, ktoré ničia vírusom napadnuté bunky. Zároveň sa zvýšila schopnosť buniek imunity množiť sa a môžu tak lepšie reagovať na narušiteľa.

Načo sú nám protilátky?

Ak patogény (vírusy, baktérie) preniknú do tela telo spustí imunitnú reakciu. Táto reakcia imunity na narušiteľa pozostáva z mnohých krokov. Jedným z týchto krokov je to, že že špecializované bunky imunitného systému, ktoré sa nazývajú plazmatické bunky tvoria protilátky.

Úlohou protilátok je označiť narušiteľa aby mohol byť zlikvidovaný inou bunkou imunitného systému, ktorá patogén označený antigénov pohltí a usmrtí. Na to aby sa protilátky dobre tvorili sú tak isto potrebné vitamíny a minerály. Patrí sem aj vitamín E.

Ak telo nebude mať dostatok živín (minerály, vitamíny, aminokyseliny) imunitná reakcia nikdy nebude prebiehať dobre.

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk, www.weltfit.sk, www.abczdravia.sk
andrej.medved9@gmail.com






foto: pixabay






Pridaj komentár