Medzi najčastejšie predpisované lieky u nás patria lieky na znižovanie žalúdočnej kyseliny. Lieky, ktoré znižujú tvorbu žalúdočných kyselín sa volajú inhíbítory protónovej pumpy. Obchodné názvy týchto liekov sú rôzne ako omeprazol, pantoprazol a podobne. Tieto lieky dokážu ovplyvniť nielen tvorbu žalúdočnej kyseliny, ale aj dianie v čreve.

Užívanie týchto liekov vedie :

– k zníženiu rozmanitosti baktérií v čreve a to už po 7 dňoch užívania (Seto a kol., 2014)
– zvyšujú riziko vzniku bakteriálneho prerastania – SIBO (Lo & Chan, 2013) Bakteriálne prerastanie spôsobuje napr. tieto komplikácie: nadmernú plynatosť, nafukovanie, hnačky a bolesti brucha, znížené vstrebávanie vitamínov (napr. vitamín B12), únavu, stratu hmotnosti a podobne
– zvýšenému riziku infekcie Clostridium difficile (Janarthanan et al, 2012) čo zvyšuje riziko zápalov čreva s hnačkami. Pri oslabenej imunite a vysokom veku pacienta môže viesť dokonca až k úmrtiu.
– zníženiu koncentrácie bifidobaktérií v tenkéhom čreve (Wallace et al, 2011)
– významnému zníženiu množstva baktérií v čreve (Jackson a kol., 2016)
– vyššiemu výskytu streptokokov v tenkom čreve, ktoré pochádzajú z ústnej dutiny

Ako vidíte užívanie týchto na prvý pohľad bezpečných liekov vedie k závažným zmenám v čreve. A to sa následne prejaví na imunite, zápaloch atď. atď. 

Ak už tieto lieky užívate a nechcete riešiť príčinu pálenia záhy, mali by ste vykonať opatrenia na to, aby bol dosah týchto liekov na črevo čo najmenší.

Ja osobne odporúčam užívať:
Viafiber, MecobalActive, Probiotiká napr. JodProbio, Lactirelle

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk, www.weltfit.sk, www.abczdravia.sk
andrej.medved9@gmail.com






Pridaj komentár