Osho, je dôležité mať nejaký postoj k životu?

Najlepší spôsob, ako sa minúť so životom, je zaujať k nemu nejaký postoj. Všetky postoje majú totiž svoj pôvod v našom myslení, ale život existuje mimo nich. Postoje sú naše výmysly, naše predsudky a naše vynálezy. Život naším vynálezom nie je, naopak, my sme len obyčajné vlnky na jeho hladine.

Aký postoj k oceánu môže mať jedna z týchto vlniek? Aký postoj k Zemi, Mesiacu, k Slnku a ku hviezdam môže zaujímať steblo trávy? Všetky postoje sú egoistické, a všetky sú hlúpe. Život nie je filozofia, život nie je problém, život je mystérium. Svoj život by ste nemali žiť podľa nejakého vzorca alebo podľa okolností – tak, ako vás presviedčajú ostatní, ale vyraziť naplno hneď od štartovacej čiary.

Každý by sa mal považovať za prvého človeka na svete – za Adama alebo Evu. Tak sa môžete životu otvoriť a odkryť jeho nekonečné možnosti. Až potom sa obnažíte a budete prístupní. A čím viac sa obnažíte, tým budete prístupnejší všetkým možnostiam života. Postoje fungujú ako bariéry: tak ale nikdy nedosiahnete život taký, aký v skutočnosti je – len ho prispôsobujete svojej filozofii, svojmu náboženskému presvedčeniu, svojej ideológii. Ak ho ale prispôsobíte príliš, niečo v ňom odumrie. To, čo z neho vydolujete, bude mŕtvola; môže síce ako život vyzerať, no aj napriek tomu ním nebude.

Ľudia to tak robia už veky. Hinduisti žijú podľa hinduistického postoja, moslimovia podľa moslimského a komunisti podľa komunistického presvedčenia. Vy ale majte na pamäti jednu základnú pravdu: toto presvedčenie vám zabráni dostať sa do styku so životom takým, aký je.

Poviem vám jednu starú grécku legendu:

Jeden fanatický kráľ mal nádhernú zlatú posteľ, veľmi vzácnu, vykladanú tisíckami drahokamov; a kedykoľvek býval v jeho paláci nejaký hosť, túto posteľ mu ponúkol. Ten kráľ však zaujímal určitý postoj: jeho hosť sa do tej postele musel zmestiť. Keď bol o niečo dlhší, tak ho kráľ nechal skrátiť. Tá posteľ bola, samozrejme, taká cenná, že sa prispôsobiť nedala, ale hosť áno – akoby posteľ neslúžila hosťom, ale hostia jej!

Nájsť človeka, ktorý by bol šitý na mieru do už vyrobenej postele nie je jednoduché, je to priam nemožné. Priemerný človek neexistuje, to si pamätajte; priemerný človek je klam – a tá posteľ bola vyrobená práve pre priemerného človeka. Ten kráľ bol totiž matematik – použil na to množstvo výpočtov. Nechal zmerať výšku všetkých obyvateľov hlavného mesta, a túto výšku potom vydelil ich počtom. Tak získal spoľahlivý priemer. V tom meste žili deti, mladí ľudia a starci, trpaslíci aj obri, ich priemerná výška ale bola niečo celkom iné. V celom hlavnom meste nebol nikto, kto by bol naozaj priemerný. Ani ja som sa nikdy nestretol s priemerným človekom – priemerný človek je výmysel. A tak sa každý hosť dostal do problémov. Ak bol menší, kráľovi zápasníci ho trošku natiahli. Tu hľadajte začiatok rolfingu! Ida Rolfová sa od tohto kráľa určite veľa naučila. Každý hosť, samozrejme, zomrel, čo ale nebola chyba nášho pána kráľa, veď on mal len tie najlepšie úmysly!

Ak teda zaujímate k životu nejaký postoj, určite ho stratíte. Život je neuveriteľný a nedá sa ovládnuť žiadnym postojom, nedá sa vtesnať do žiadnej definície. Váš postoj môže síce vystihnúť niektorý z aspektov života, to však bude len jedna z jeho stránok. Naše myslenie má tendenciu prehlásiť tento aspekt za celok, no v momente, keď tak urobíte, stratíte so životom spojenie. Obklopení svojím postojom budete potom žiť ako v bavlnke, zakuklení, a budete sa cítiť biedne. Všetky vaše takzvané náboženstvá budú, samozrejme, na koni, to je totiž to, čo vám neustále tvrdia: život je utrpenie. Aj samotný Buddha nám vraví, že narodenie, mladosť, staroba, smrť – to všetko je utrpenie. Celý život vraj nie je nič iné len dlhá, predlhá tragédia. Keď budete zaujímať nejaký postoj k životu, zistíte, že má Buddha pravdu. Vy sami budete jej dôkazom.

Ja vám však chcem oznámiť, že život nie je utrpenie, že v tom s Buddhom vôbec nesúhlasím. Môže sa, samozrejme, stať utrpením, ak sa o to budete snažiť, ale inak je život večná radosť. No ak chcete túto radosť poznať, musíte roztvoriť svoje srdce a prijímať ho s otvorenou náručou. Nepristupujte k životu so zaťatými päsťami. Roztvorte svoje ruky dokorán. Vstúpte do života s bezhraničnou nevinnosťou. Všetky postoje sú falošné. Človek sa rozhoduje bez toho, aby ochutnal, aby vyskúšal, aby žil. Prijíma určité závery a, samozrejme, že keď má v sebe tieto názory „a priori“, zdá sa mu, že sú životom uznávané. Ale to tak nie je, to sa len človek snaží nájsť všetky spôsoby a prostriedky, argumenty a fakty, ktoré by tieto závery podporili. Ja vás učím o živote bez akýchkoľvek postojov. Tu je jedna moja základná skúsenosť: ak chcete naozaj poznať život taký, aký je, vzdajte sa všetkých filozofií, všetkých „izmov“. Postavte sa potom s otvorenou náručou a doslova nahí na slnko, aby ste zistili, o čo tu ide.

Ľudia si kedysi mysleli, že naše zmysly sú dvere, ktorými vstupuje skutočnosť do nášho najvnútornejšieho bytia. Najnovšie výskumy však ukazujú niečo iné: naše zmysly nie sú len bránami, sú zároveň našimi strážcami. Povolenie vstúpiť majú len dve percentá informácií, zvyšných deväťdesiatosem zostáva vonku. Nič, čo sa prieči našim predstavám o živote, sa nesmie dostať dovnútra, vpustené sú len tie dve percentá. Tak teda, žiť život len z dvoch percent znamená nežiť ho vôbec. Ak máme možnosť žiť na sto percent, prečo by sme sa mali uspokojiť len s dvoma percentami?

Pýtate sa ma: Je dôležité mať nejaký postoj k životu? Nielen, že to nie je dôležité, je to priam nebezpečné. Prečo nedovoliť životu tancovať, spievať, byť bez akýchkoľvek očakávaní? Prečo nevieme žiť bez očakávaní? Prečo nedokážeme vidieť to, čím život je, jeho svetlo? Prečo by sme mali klamať sami seba? V živote sa nedá prehrať. Prehrať môžu len tí, ktorí život klamú.

Text je z knihy:

Život, láska, smiech

Autor: Osho

Pôvodná cena:6.60 EUR
Naša cena:5.94 EUR
Zľava:10.00 %

Krásna univerzálna kniha o všetkom podstatnom v ľudskom živote. Osho v nej rozpráva o uvoľnenom, slobodnom postoji k životu. O Bohu, ktorý je tiež slobodný – neobmedzený náboženskými dogmami: o Bohu, ktorý je v našom srdci. Predstavuje svoj ideál človeka, nazvaný „Zorba Buddha“: je ním vnútorne vyrovnaný človek naplno sa tešiaci zo života, zo všetkých jeho prejavov. Ďalej rozpráva o intenzívnom prežívaní, ku ktorému patrí aj smútok. Rozpráva o riziku a odvahe, o rôznych povahách a podstate lásky, o vzťahu muža a ženy, o sexe, zamilovanosti, manželstve a strachu, o láske k sebe samému, o smiechu a humore…

Knihu kúpite za najlepšiu cenu TU


Súvisiace články:

– OSHO – BYŤ BLÁZON ZNAMENÁ BYŤ ZDRAVÝ

 

– OSHO – LÁSKA JE LUXUS

 

– OSHO – Samota je vaší podstatou

 

– Osho – Život, láska, smích

 

– Skvelý seriál o škandalóznej Oshovej komúne v USA – Wild Wild Country

 

– Nádherný rozhovor s Oshom: Aký to bol človek? A bol to vôbec človek?


Pridaj komentár