Snáď neexistuje vitamín, ktorého by sa ľudia báli viac ako vitamínu A. Veľká časť verejnosti má strach z toho, že sa vitamínom A predávkujú.

Alergická reakcia

Preto sa mnoho ľudí snaží zabezpečiť dostatok vitamínu A cez pre nich bezpečnú variantu – beta karotén. Tam prevláda presvedčenie, že beta karoténom sa človek nemôže predávkovať. Lenže premena karotenoidov na vitamín A nie je taká účinná a dokonalá, ako si ľudia mysleli.

Začínajú sa publikovať štúdie, kde sa ukazuje, že premena beta karoténu na vitamín A nie je u všetkých ľudí dobrá. Jedna štúdia napr. zistila, že až 50% skúmaných žien nedokázalo účinne premieňať karotenoidy na vitamín A. Aké to môže mať následky?

Vitamín A (retinol) sa v tele mení (najviac v čreve) na kyselinu retinovú. A kyselina retinová je veľmi dôležitá pre správne fungovanie imunity. Konkrétne tej časti imunity, ktorá vytvára imunitnú toleranciu. Imunitná tolerancia je schopnosť imunity tolerovať látky, ktoré neohrozujú zdravie človeka (napr. bielkovina z arašidov, mlieka a pod.). Imunita na tie látky následne nereaguje zápalom – alergickou reakciou.

Zjednodušene povedané kyselina retinová je veľmi potrebný prostriedok proti alergiám. A pokiaľ užívate dostatok rozpustných vláknin, tak dokážete podporiť to, aby sa v čreve (tu vznikajú potravinové alergie) dokázal vitamín A veľmi dobre premieňať na kyselinu retinovú (cez enzým RALDH2). Takto sa podporí ochota imunity tolerovať to, čo nazývame alergény.

TIP: z prípravkov, ktoré vám pri alergiách môžu pomôcť odporúčam tieto: Viafiber a Vitamin DEKA

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk, www.weltfit.sk, www.abczdravia.sk
andrej.medved9@gmail.com






foto: flickr.com, Fimb – Allergy, licenses




Pridaj komentár