V týchto divných vírusových časoch sa iste mnohí z vás pýtajú viac než predtým prečo? a čo ďalej? Možno sa vás to pýtajú aj vaše deti. Možno veľa veciam nerozumiete a máte oprávnený strach a obavy. Na druhej strane, možno oceňujete aj výhody, ktoré sú vedľajším efektom celkovej tohtoročnej situácie. (Nútená či nedobrovoľná zmena sa niekedy ukáže byť tým najlepším, čo sa mohlo stať.)

No zrejme každý človek si všetko nejako vysvetľuje, má vlastnú životnú filozofiu a vieru, alebo naopak čerpá silu z cynizmu, nespoliehania sa na nič a stoicizmu.

V tomto našom svete však vládnu určité zákonitosti, súvislosti či princípy. V oblasti vedy sme sa to už dávno naučili akceptovať a chápať (hoci z hľadiska celkovej histórie ľudstva to až tak dávno nebolo). Fyzikálne zákony platia a pôsobia, pričom nemajú nič spoločné s vierou alebo svetonázorom, dokonca ani s tým, či sme sa o nich niečo učili a či si ich uvedomujeme svojím intelektom. Presne tak sa dejú aj iné než čisto „fyzikálne“ veci v našich životoch – na základe určitých zákonov.

Úplne perfektne, zaujímavo, zábavne a pritom jasne sa to pokúša vysvetliť trilógia knižiek Sára, určená predovšetkým starším deťom (ideálne vek 10-13 rokov), ale s potenciálom zaujať aj hocikoho staršieho, bez ohľadu na vek. Presnejšie by bolo povedať, že toto nie sú detské knihy, ale knihy, ktoré sú vhodné aj pre deti (ale nie pre malé).

Čo sú to teda za knihy?

Tí z vás, ktorí už poznajú autorku a duchovnú učiteľku Esther Hicks, budú mať lepšiu predstavu, o čo ide. Aj im, ale aj tým, ktorí sa s menom Abraham-Hicks ešte nestretli, stačí povedať nasledovné:

Knihy Sára približujú učenie o zákone príťažlivosti v rámci príbehu dievčaťa v predpubertálnom veku, ktoré žije v typickej štvorčlennej rodine v malom mestečku, kde aj chodí do školy. Sára zažíva rôzne veci – ťažké, nepríjemné i pekné, a postupne sa učí chápať vyššie naznačené zákonitosti, ktoré ovplyvňujú zážitky a výsledky rôznych situácií, problémov a vzťahov nielen jej vlastných, ale aj iných ľudí z jej okolia.

Na začiatku príbehu (v prvej knihe) sa zoznámi s magickou sovou menom Šalamún, ktorá sa stane jej učiteľkou. Práva tá učí Sáru všímať si skryté súvislosti, a teda rozumieť, prečo sa niečo stane práve tak a nie inak.

Toto poznanie však nie je len pasívne: ak vieme, ako niečo funguje, môžeme veci ovládať. A presne o to v konečnom dôsledku ide: aby sme životu nielen lepšie rozumeli, ale aby sme sa naučili ovládať, usmerňovať a tvoriť si ho taký, aký chceme; aby sme žili život, ktorý je pekný, zaujímavý, plný priateľstva, vzájomnej pomoci a spoluúčasti v našich „hrách“.

Podrobnejší popis všetkých troch kníh nájdete na našom e-shope (odkazy nižšie), tu ho netreba opakovať. V tomto článku by som len chcela na tieto knihy upozorniť a vyzdvihnúť ich mimoriadny prínos. Bez preháňania, asi totiž neexistuje lepšia detská literatúra, ktorá by vedela vhodnejšie, presnejšie a krajšie vysvetliť nám všetkým skrytú duchovnú podstatu našej reality.

Zdôrazňujem, že tieto poznatky, hoci sa dajú označiť ako „duchovné“, nemajú nič spoločné s vierou a náboženstvom – nie sú skrátka určené pre alebo naopak nevhodné pre katolíkov (či iných odnoží kresťanov), budhistov, jogínov, ateistov, materialistov, vyznavačov šamanizmu a psychedelických skúseností, hocijakú sexuálnu či politickú orientáciu a pod.

Každý jeden človek bez ohľadu na vek (a akékoľvek iné „zaškatuľkovanie“) bude po prečítaní si čo i len jednej knižky Sára lepšie rozumieť svojmu životu a okamžite začne mať možnosť lepšie sa cítiť. A ak už nič iné, hádam sa aspoň pobaví, lebo obsah týchto knižiek ozaj nie je trápny ani nudný (ani dlhý).

Využite teda súčasné obmedzenia – dané nielen ľudskou spoločnosťou, ale aj prírodou (toto neskoro jesenné obdobie veľmi krátkych dní a nevľúdnej zimy) – na útulné usadenie sa s týmito čarovnými knihami spolu s vaším dieťaťom či deťmi, alebo aj sami, možno v spomienke na vlastné detstvo…

(Tip pre učiteľov: spoločné čítanie v rámci školského vyučovania.)




Knihu nájdete tu:

Sára sa učí žiť

Kniha prvá

Autor: Esther a Jerry Hicks

Pôvodná cena:7.90 EUR
Naša cena:7.27 EUR
Zľava:8.00 %

Táto mimoriadne originálna trilógia veľmi pekným, hravým a milým spôsobom vysvetľuje, ako všetci ľudia ovplyvňujú to, čo zažívajú, tým, ako zmýšľajú. Mladí aj dospelí čitatelia pochopia, akú tvorivú moc nad svojím životom, vzťahmi a udalosťami v skutočnosti máme, ak sa naučíme cielene usmerňovať svoje myslenie a pocity. 

Toto všetko jasne a jednoducho – v neposlednom rade aj dosť vtipne – vysvetľuje deťom zázračná sova menom Šalamún. V konkrétnych situáciách, ktorým musia čeliť, hrdinov príbehu učí, ako veci fungujú, akými zákonitosťami sa riadi naša existencia a takzvaná realita. Pomáha im riešiť problémy a ťažké okolnosti, no hlavne tešiť sa zo života, užívať si všetko, čo sa deje, vychutnávať si priateľstvo a vôbec celý tento náš zázračný život.

Desaťročná Sára nie je veľmi šťastná. Hoci žije v bežnej rodine – s mladším bratom a dobrými rodičmi, je uzavretá, samotárska a veľa vecí sa jej na svete vôbec nepáči. To všetko sa však zmení, keď nečakane stretne Šalamúna – nezvyčajnú sovu, ktorá vie rozprávať a ktorá Sáru začne učiť dívať sa na svet úplne inak, ako je zvyknutá. Bežné a často nepríjemné Sárine zážitky v škole aj doma sa pod Šalamúnovým múdrym vedením postupne menia na prežívanie pohody, radosti a slobody. A čo je ešte dôležitejšie, Sára sa učí, že tieto dobré pocity nemusia vôbec závisieť od toho, čo sa deje, ale naopak – ony samotné majú práveže moc meniť všetko k lepšiemu…

Knihu Sára sa učí žiť kúpite za najlepšiu cenu TU



Pokračovanie príbehu o Sáre:

Po pár rokoch od konca prvej knihy je Sára veselá, živá, zvedavá a bystrá. A už nie je sama: získava skvelého kamaráta v novom spolužiakovi Šimonovi. Prežívajú spolu krásne dobrodružstvá, ale aj ťažké chvíle. Ale vďaka neobyčajnej sove menom Šalamún začne aj Šimon rýchlo chápať, ako funguje náš svet a ako sa veci majú. Nebudeme vám však kaziť napätie a viac o zážitkoch Sáry a jej priateľa neprezradíme…



Záverečná časť trilógie:

V poslednej časti sa Sárin okruh blízkych rozširuje, Šalamúnovo učenie prehlbuje a zážitky našich kamarátov čoraz viac zamotávajú. Všetko však smeruje k nádhernej, až dojemnej kulminácii toho, čo sa knihy o Sáre snažia povedať. V čitateľovi to iste vyvolá nadšenie zo života i pochopenie, že všetko závisí len od toho, ako sa cítime – a že sa môžeme cítiť dobre bez ohľadu na to, čo sa okolo nás deje…






Pridaj komentár