Veľa ľudí často (či nebodaj skoro stále) bolí chrbát, hlava, noha či ruka… Nezriedka si na tento útrpný stav už zvykli a považujú ho za bežnú súčasť svojho života, za niečo, s čím proste musia žiť. Podaktorí si navyše zvykli aj „hltať tabletky“, aby tú bolesť zvládali a vedeli nejako fungovať; to potom tiež považujú za nevyhnutnú a v podstate už podvedomú, automatickú súčasť života.

Ale nemusí to tak byť. Existuje riešenie. Pomerne nenáročné cviky a mierne úpravy životného štýlu, ktoré predstavuje práve táto kniha.

Ak je niekto znechutený len ďalšou reklamou na zaručene zázračnú metódu, jeho skepticizmus je pochopiteľný – lenže na druhej strane, prečo to aspoň neskúsiť? Veď čo sa dá stratiť? Jedno je totiž zaručené: postupy tejto knihy ak aj zázračne nepomôžu, určite neuškodia. Nestoja ani žiadne peniaze, netreba nikam chodiť, nič špeciálne zháňať či robiť.

Celá pointa je v tom, že si napríklad len sadnete na stoličku, dáte si nohu cez nohu a mierne si preťahujete tú nohu, ktorá je preložená, a potom druhú. Sotva nájdete jednoduchší a príjemnejší cvik! 20 strán takéhoto typu cvikov (s ilustračnými obrázkami) je v podstate všetko, čo vám táto kniha „káže“ robiť.

No keďže nejde len o dvadsaťstranovú brožúrku, samozrejme tu toho nájdete oveľa viac. Hlavný text je plný zaujímavých vysvetlení o tom, ako funguje naše telo, prečo vlastne vzniká bolesť a čo znamená, a ako telu pomôcť znovu nastoliť rovnováhu, aby mohla bolesť odísť.

Výborné je, že autor na povzbudenie a inšpiráciu uvádza aj prípady úspešného zbavenia sa bolesti; všetko skutočné prípady z jeho praxe, čiže skúsenosti ľudí, ktorým pomohol. Jeho liečebné postupy sú založené na tridsaťročných klinických skúsenostiach s úspešnou liečbou desiatok tisíc ľudí.

Iste, skeptici ani týmto príbehom nemusia veriť, ale opäť si povedzme – čo môžete stratiť? Venovať denne niekoľko minúť tu opísaným uvoľňovacím cvikom je prinajmenšom príjemné a určite vám prinesie úľavu minimálne vo chvíli, keď ich budete robiť. A či vám prinesú úľavu trvalú, ako sľubuje autor i názov knihy, treba jednoducho vyskúšať. Pravdepodobnosť naozaj nie je malá.

Príčinou takmer každej bolesti je svalová nerovnováha. To znamená, že niektoré svaly sú skrátené, zatiaľčo iné ochabnuté. V oboch prípadoch spôsobujú napätie. Jednoduché tu prezentované cviky  sa používajú na to, aby jemne a rýchlo obnovili rovnováhu tela a tým človeka zbavili bolesti.

Lee Albert

Kniha sa zaoberá 13 najčastejšími ťažkosťami, medzi ktoré patria bolesti hlavy a migrény, bolesti chrbta a krku, syndróm karpálneho tunelu, obmedzená hybnosť a športové zranenia, syndróm hornej hrudnej apertúry, ischias, zranenie z jednostranného namáhania, fibromyalgia, tendonitída, plantárna fascitída a ďalšie. Prehľadná tabuľka v druhej kapitole vám pomôže ujasniť si, čím vlastne trpíte, aké máte príznaky, aká bolesť vás trápi a čo môže byť jej príčinou. Podľa toho si potom nájdete kapitolu venovanú príslušnej špecifickej oblasti.

Lee Albert je masážny terapeut a učiteľ jogy z USA, uznávaný odborník na úľavu od neuromuskulárnych bolestí. Práve prekladáme a pripravujeme na vydanie u nás aj jeho ďalšiu knihu, Jogou proti bolesti.


Ak rozumiete angličtine, tu si môžete pozrieť a vypočuť jeho zaujímavú prednášku:



Viac o metódach cvičenia v knihe:

Život bez bolesti

Autor: Lee Albert

Pôvodná cena:8.20 EUR
Naša cena:7.38 EUR
Zľava:10.00 %



foto: https://pixabay.com/sk/images/search/spine/




Pridaj komentár