Ešte nikdy v minulosti som nemal toľko práce ako teraz. Množstvo telefonátov, správ, mailov. Neustále počúvam otázky o koronavíruse. Strach ľudí je naozaj veľký. Podľa mňa neprimeraný. Ale rozumiem mu. Ľudia mi dookola kladú otázky čo robiť preto aby človek získal odolnosť voči vírusom. Dnes vám ukážem, čo je dôležité aby sa vedeli v tele namnožiť bunky imunitného systému, ktoré sú zodpovedné za ničenie vírusov.

Náš imunitný systém pozostáva z mnohých buniek, ktoré sa špecializujú na rôzne činnosti pri zdolávaní vírusových infekcií. Medzi najdôležitejšie patria T bunky. T bunky patria k adaptívnemu imunitnému systému. Tieto bunky sa po nákaze vírusom veľmi rýchlo množia a zohrávajú rozhodujúcu úlohu pri likvidácii vírusovej infekcie.

Aby sa tieto bunky rozmnožili v dostatočnom množstve je podľa najnovších výskumov potrebné aby tieto bunky mali mitochondrie s dobrým metabolizmom. Mitochondrie sú bunkové elektrárne, ktoré vyrábajú pre bunku energiu, ale aj iné látky. Súčasné údaje ukazujú, že správne fungujúci metabolizmus (látková premena) mitochondrií je pre rozmnoženie T buniek veľmi dôležitý. (Baixauli et al. 2015, Tan et al., 2017)

Momentálne prebieha neskutočný dopyt po vitamíne C a D. Prečo? Lebo tu už ľudia majú jasno, že tieto vitamíny podporujú imunitu. Ale správny metabolizmus bez B vitamínov nikdy nebude fungovať. Priatelia toto by ste mali mať na pamäti. Ak vaše bunkové elektrárne – mitochondrie nebudú fungovať efektívne, vaša imunita tiež nikdy nebude pracovať dobre.

Aj o tomto by ste mali vedieť ak sa bavíme o koronavíruse

Poďme sa pozrieť ako funguje imunita počas vírusovej infekcie. Bunky imunitného systému potrebujú na zvládnutie narušiteľa veľa energie. Túto energiu získavajú bunky imunitného systému aj z aminokyselín. Aminokyseliny sú základné stavebné prvky bielkovín.

Keďže riešenie ohrozenia je pre organizmus prvoradé, organizmus začne s rozoberaním svalov. Svaly sa tak stanú zdrojom energie pre imunitu. (Preto ak človek chudne a stráca svalovú hmotu je to možný prejav zápalu v tele). Keď človek zápal prekoná snaží sa obnoviť, vybudovať to, čo bolo zničené. Preto po chorobe nikdy veľmi nezaťažujte telo a doprajte mu čas na regeneráciu. Rovnako platí zásada, že aj počas choroby by ste mali udržiavať pokoj na lôžku, aby ste nebrali imunite drahocennú energiu na riešenie ohrozenia.

Múka

Ľudia nakúpia múku aby mali zásoby jedla v prípade núdze. Veď napokon múka sa veľmi nepokazí a ak to nebude také zlé, zje sa neskôr. Ale je naozaj múka taká ideálna potravina?

Múka obsahuje lepok. Lepok je bielkovina a je obsiahnutá vo výrobkoch používaných na pečenie, ako je pšenica, raž alebo špalda. Lepok obsahuje gliadín a ten poškodzuje črevo a imunitný systém. Poškodzuje ho tak, že spôsobuje deravé črevo (zvýšená priepustnosť čreva).

Ak k tomu dôjde, alergény, baktérie a vírusy sa môžu ľahko dostať do tela a spôsobiť zápal. Keďže sliznice čreva sú spojené so sliznicami horných dýchacích ciest, tieto sú tiež oslabené. Vírusy, ako napr. koronavírus, sa potom ľahšie „uhniezdi“ v oblasti uší, nosa a krku a priedušiek.

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk, www.weltfit.sk, www.abczdravia.sk
andrej.medved9@gmail.com






foto: https://pixabay.com/






Pridaj komentár