Táto útla kniha sa číta ľahko a predsa veľmi ťažko. Prečítanú ju môžete mať pokojne aj za dve hodinky, keďže je písaná veľmi jednoducho a priamočiaro. Ale kto by sa už len zaoberal štylistikou autorky, ktorá napíše knihu očami?!

Áno, Iveta Partlová nadiktovala toto pôsobivé dielo svojim opatrovateľkám a rodine cez žmurkanie, keďže jej organizmus je takmer úplne paralyzovaný. V súčasnosti komunikuje so svojimi blízkymi už iba očami, cez obrázky písmen abecedy.

Pani Iveta už vyše 20 rokov trpí neurodegeneratívnou chorobou ALS, ktorá postihla aj slávneho fyzika Stephena Hawkinga. Mozgové bunky pri nej postupne strácajú kontrolu nad ovládaním svalstva v tele. Napriek paralýze však psychické a mentálne schopnosti pacienta ostávajú nepoškodené. Človek s ALS dokáže plnohodnotne myslieť a cítiť, no telo je už iba schránkou, nad ktorou nemá kontrolu.

Zákernosť tejto choroby spočíva najmä v tom, že prepukne naprosto nečakane, aj u vitálnych ľudí dodržiavajúcich zdravú životosprávu. Takto postihla aj autorku, matku troch detí, v rozpuku jej síl a krásy (modelka umeleckých aktov do kalendára a pod.).

Príbeh je to samozrejme smutný. A keď človeka do seba vtiahne, číta sa ozaj ťažko, niekedy cez slzy. Čo je však uchvacujúce na tejto knihe, že nejde v podaní pani Ivety o žiadnu „trúchlohru“. Cez bolesť a utrpenie sledujeme život bojovníčky, ktorá sa napriek všetkým protivenstvám osudu nevzdáva a pracuje na svojom duševnom raste. Aj vďaka nezlomnosti a dlhodobej vedomej práci na sebe žije, cíti, miluje…, s touto ťažkou diagnózou, hoci jej doktori dávali max 3-4 roky života.

V knihe, okrem krátkych úvodných autobiografických kapitol nájdeme aj zaujímavé opisy situácií, kedy sa vedomie potáca medzi svetom živých a mŕtvych, kedy dokonca vidí duchov a naopak aj popisy bežných, naprosto rutinných vecí, ktoré si my zdraví ani neuvedomujeme, ale ktoré, pre takto postihnutého človeka, znamenajú nesmierne komplikácie. Taktiež sa dočítame o svete dlhodobo ležiacich v nemocnici, kde sa až nechce veriť, aké „maličkosti“ vedia spôsobiť extrémne utrpenie, napríklad samovoľné zatnutie nechtov do dlane, či aké dôležité je, keď si sestričky vykonávajú svoju prácu nielen svedomito, ale aj s láskou. A napriek tomu, koľko toho utrpenia sa dá navyše vyčítať medzi riadkami, je to najmä kniha o nádeji a tom najlepšom, čo v človeku väzí. A o tom, že život nestráca nič na svojej intenzívnosti, hoci telo funguje takmer na vegetatívnej úrovni.

Pre nás, ktorí sa venujú vydávaniu motivačných a duchovných kníh, má tento príbeh ešte ďalší pôsobivý rozmer. Totiž sú to práve knihy (niektoré z nich sme vydali aj my), ktoré najviac pomáhajú autorke s napredovaním a tvorením, s nestrácaním nádeje. Je to pre nás fascinujúce a veľmi povzbudzujúce sa dozvedieť, že pani Iveta čerpá silu a životný optimizmus aj vďaka autorom ako Doreen Virtue, Vadim Zeland, Michael Newton a mnohým ďalším.

Cez modlitby sa prestala báť. Cez čítanie kníh, našla návod ako meniť svoju realitu. Pritiahnuť si k sebe pozitívnych ľudí a dobré konštelácie. Popritom plynul život jej rodiny, muža, detí a opatrovateliek… Celá táto „spoveď“ je navyše písaná veľmi pútavo, keďže samotná autorka je ozaj dobrým pozorovateľom.

A hoci kniha Väznená telom zatiaľ nie je v oficiálnej distribúcii, veľmi radi by sme jej obdivuhodnú autorku Ivetu Partlovú podporili aj takto cez náš blog. V odkaze nižšie si toto dielo môžete objednať priamo u jej opatrovateľky. Podporiť ju môžete aj priamo na jej účet, keďže sľubná liečba ALS pomocou kmeňových buniek je finančne náročná a vykonávajú ju najbližšie v Rusku, alebo Nemecku.

Všetci túžime po vnútornej slobode, dosahovať tento stav v nehybnom tele sa môže zdať nemožné, no pravdou je, že sila ľudského ducha nepozná hraníc. Autorka si získala hlboký obdiv u nás v redakcii, málokedy sa totiž vidí v človeku toľko vnútornej sily, krásy a nezlomnej vôle žiť napriek nepriazni osudu.

💖

Ahojte,
vydala som knižku – autobiografiu, môžete si ju kúpiť u mňa, kto máte záujem napíšte. Kniha má názov „Väznená telom“, cena je 15,- € v prípade záujmu pošlite prosím, správu na tel.č.: 0910541191 do správy napíšte : počet kníh, meno a priezvisko, adresu.
15.-€ zašlite na účet: SK 97 0900 0000 0051 6458 5941, pri platení zadajte do správy pre príjemcu svoje celé meno. Všetkým krásny deň……

Iveta Partlová, 7. októbra 2019




Ukážka z knihy:





foto: pixabay.com




Pridaj komentár