Ľudia majú radi jednoduché riešenia a hlavne také, aby nemuseli veľa meniť vo svojich životoch. Týka sa to aj psychiky a spánku.

Takým riešením je podávanie aminokyseliny tryptofán. Z tejto aminokyseliny sa tvoria pre telo dve dôležité látky:

– serotoním – hormón šťastia

– melatonín – spánkový hormón

Z logiky, ktorú väčšina ľudí pozná to funguje tak, že viac tryptofánu zabezpečí viac hormónu šťastia (serotonínu) a viac spánkového hormónu (melatonínu). Bohužiaľ to tak nie je. Vysvetlím prečo.

V tele existuje výhybkár, ktorý dokáže prehodiť smerovanie a zmení cestu aminokyseliny tryptofán. Tým výhybkárom je enzým IDO. Vďaka aktivite tohoto enzýmu sa z tryptofánu nevytára serotonín, ale kynurenín. Kynurením sa v mozgu dokáže meniť na látku, ktorá poškodzuje mozog a bráni dobrej nálade a spánku. A prečo telo vytvára kynurenín? Aktivita a množstvo enzýmu IDO sa zvyšuje počas zápalu. Kynurenín sa tvorí preto, aby tlmil zápaly. Ak však zápal pretrváva dlhodobo, má to negatívny vplyv na psychiku a spánok. Preto niekedy, keď ľudia užívajú tryptofan vo vysokých dávkach, môžu dosiahnúť opak ako chcú. Viac kynurenínu, viac problémov v mozgu a problémov so spánkom a psychikou.

Riešením pri problémoch s psychikou a problémoch so spánkom je tlmiť zápaly. Lebo zápal kradne dobrú náladu a spánok.



S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil

Andrej Medveď a jeho team

www.andrejmedved.sk, www.weltfit.sk, www.abczdravia.sk

andrej.medved9@gmail.com




Pridaj komentár