September je najťažší mesiac roka. Skončil čas dovoleniek, ochladzuje sa, deti idú do školy, ráno je potrebné vstávať a urobiť veľa práce – táto výrazná zmena životného rytmu podkopáva sily organizmu. Na podporenie imunity a čulosti ducha vám pomôže čaj, ktorý si na začiatku leta pripravíte z mäty, listov alebo usušených plodov čiernej ríbezle a maliny a lipového alebo jabloňového kvetu.

Prechod na nový režim môže vyvolať zhoršenie chronických ochorení gastrointestinálneho traktu. Lekári si už dávno všimli, že práve v septembri najčastejšie dochádza k zhoršeniu vredov. Pokiaľ ste si predtým dovolili nedodržiavať diétu, v septembri sa vzdajte jedál s veľkým množstvom korenia, silných mäsových vývarov, údenín, kávy, kyslých bobuľových plodov a ovocia, pečiva z kvasnicového cesta a čerstvého chleba, sýtených nápojov a alkoholu.

Podchladenie a aktívna práca na záhrade pri zbere úrody sa často stávajú príčinou reumatických bolestí a radikulitídy. Snažte sa vyhnúť infekcii, stresovým situáciám, nevhodnému stravovaniu, prievanu a nedvíhajte ťažké bremená. Ak sa vám nepodarilo uchrániť sa pred ochorením, nezabudnite na zahrievajúce procedúry trením končatín a obkladmi, ktoré vášmu stavu veľmi uľavia.

Začiatok jesene je prekrásna doba zberu a uskladňovania darov prírody. Aby sa užitočné látky dobre zachovali, môžete zeleninu soliť a fermentovať. Pri príprave zeleninových a ovocných zásob (napríklad vo forme pyré, omáčok a kompótov) nezabúdajte na to, že nadmiera cukru, soli, octu a korenia ničí zraniteľné časti tráviaceho ústrojenstva. V septembri je aktívna pečeň. Pomocou očisty ju pripravíte na obdobie jesene a zimy.

Očista pečene

Pečeň je hlavný filter nášho organizmu a starať sa o jej stav je dokonca dôležitejšie ako starať sa o srdce. Všetky odpady metabolizmu a ďalšie nečistoty, ktoré sa dostali do organizmu, sa dostávajú spoločne s krvou do pečene a vychádzajú z nej s prúdom žlče do dvanástnika. Ak pečeň nezvláda svoju filtračnú úlohu, potom sa všetky nečistoty, ktoré ňou mali byť odstránené, usadzujú v cievach a žlčovodoch a čiastočne alebo úplne ju upchávajú. Tak vznikajú kamene v žlčníku. Očistu pečene je potrebné robiť iba po dôkladnej očiste čriev. V opačnom prípade hrozí nebezpečenstvo otravy krvi a cez ňu aj zasiahnutie všetkých systémov organizmu škodlivými látkami.

Očista pečene a žlčníka podľa T. Burevovej je veľmi účinná – moje presvedčenie vychádza z vlastnej skúsenosti.

Prvý deň

Do 21. hodiny v mlynčeku na kávu pripravte prášok zo semien kôpra, feniklu, koriandru, rasce a anízu – zoberte z každej rastliny 1 čajovú lyžičku. Ak nemáte semená feniklu, potom namiesto nich zoberte 2 čajové lyžičky kôpru. Hotovú zmes nasypte do pohára. Potom zoberte 5 čajových lyžičiek listov škoricovníka, rozomeľte ich v mlynčeku na kávu a nasypte do druhého pohára. Potom rozomeľte v mlynčeku na kávu 8 čajových lyžičiek koreňa rebarbory a nasypte do tretieho pohára. Ak nemáte koreň rebarbory, potom ho môžete nahradiť 8 čajovými lyžičkami rešetliaka. Všetky tri porcie prášku spolu dôkladne zmiešajte, znova umeľte v mlynčeku na kávu, nasypte do sklenenej nádoby a tú uzatvorte. O 21. hodine zoberte 1 čajovú lyžičku zmesi, rozpustite v 50 ml neprevarenej vody a hneď vypite. Zapite 50 ml neprevarenej vody.

Druhý deň

Ráno pripravte odvar z liečivých rastlín podľa nasledujúceho receptu: zoberte po 1 čajovej lyžičke kôry rešetliaka, listov eukalyptu, kvetov harmančeka a slamihy, dajte do smaltovanej nádoby, nalejte 2 poháre vriacej vody, postavte na oheň a varte na miernom ohni 5 minút. Potom odstavte, zabaľte do vlnenej šatky a nechajte vylúhovať do 17. hodiny. V ten deň sa neodporúča jesť, ale ak to nedokážete vydržať, môžete zjesť trochu ľahko stráviteľného jedla. Ráno po stolici je potrebné urobiť očistný klystír z 1 – 1,5 l teplej vody. Potom počas dňa užívajte prášok po 1 čajovej lyžičke a zapíjajte 50 ml neprevarenej vody. Užívajte ho podľa nasledujúceho časového plánu: O 8. hodine, o 10.30, 13.00 a 15.30. O 17. hodine odvar z liečivých rastlín pripravený ráno preceďte a vypite. O 18. hodine vypite 120 – 150 ml teplého olivového oleja a zapite šťavou z grapefruitu alebo citrónu. Ďalej pripevnite k oblasti pečene teplý termofor, ľahnite si na pravý bok alebo iba oddychujte. O 23. hodine zopakujte všetko, čo sa vykonávalo o 18. hodine a ľahnite si spať.

Tretí deň

Ráno po stolici urobte očisťujúci klystír. Opakujte ho trikrát – robte ho každú hodinu. Po prvom klystíre vypite pohár zemiakovej šťavy pripravenej z neošúpaných zemiakov s ružovou šupkou a 30 minút pokojne ležte. V pití zemiakovej šťavy ráno pokračujte ešte týždeň. Ďalej podľa chuti je možné piť mrkvovú šťavu alebo zmes jablčnej a repnej šťavy v pomere 5 : 1. O 14. hodine môžete začať jesť. Dodržiavajte sedemdňovú diétu: kaše, šťavy, zemiaková kaša, produkty z kyslého mlieka, zeleninové polievky, rastlinný olej. V prvý deň obnovy stravovania je možné piť čaj z liečivých rastlín s medom. Všetky procedúry sa ukončujú. Nasledujúcich 7 dní sa organizmu dopraje oddych. Trávenie sa musí upraviť samé.

Hladovanie pre krásu a zdravie

Zmienim sa o hladovaní ako o spôsobe získania normálnej telesnej hmotnosti. Strava, pôsty a hladovanie sa dotýkajú rovnakej ozdravnej kategórie – regulácie informačno-energetického prúdu, ktorý prechádza cez tráviacu sústavu. Prečo nedostatok jedla ovplyvňuje tak výrazne trávenie? Pretože v čase hladovania prebieha „stravovanie“ zo zásob, ktoré sú nahromadené v organizme?

Rozoberieme hladovanie z pohľadu znižovania nadváhy. Hlad sa hneď odráža v tvári človeka – na pochudnutej tvári je hneď vidieť, že človek hladuje. Za 7 – 15 dní úplného neprijímania stravy sa výrazne znižuje svalová hmota. Čo sa týka tukového tkaniva, to mizne veľmi pomaly. Vnútorný tuk, zvlášť vo vnútri brušnej dutiny, mizne veľmi dobre.

Ak sa hladuje dlhšie ako 15 dní, potom prebieha výrazné schudnutie na úkor zhadzovania svalovej hmoty z nôh, rúk a trupu. Tuk na bruchu sa znateľne zmení až na 20. – 30. deň hladovania. Toto platí pre ľudí stredného rastu a postavy. Chudí ľudia znižujú váhu veľmi rýchlo. Čo sa týka tučných, potom tento čas hladu je pre nich nedostatočný, iba sa budú cítiť oveľa ľahšie. Tukový vankúš sa u nich zmenší iba nepatrne.

Po ukončení hladovania sa práca tráviacej sústavy rozbieha veľmi pomaly a ak človek konzumuje jedlo opatrne, po neveľkých porciách, chudne ešte 1 – 2 ďalšie týždne. Až potom sa trávenie jedla upravuje a váha sa trochu zvyšuje. Ak sa v tomto období neovládnete a nedodržiavate pravidlá racionálneho stravovania, potom váha vzrastie ešte viac a celý pozitívny účinok hladovania sa tak stráca.

Hladovanie normalizuje látkovú výmenu, očisťuje organizmus a človek po ňom potrebuje oveľa menej jedla ako predtým. Výsledkom je, že človek po hladovaní priberá z oveľa menšieho množstva jedla. Preto ak chcete schudnúť pomocou hladovania, potom musíte veľmi znížiť svoje porcie jedla. V opačnom prípade ešte viac priberiete. So znížením váhy u obéznych ľudí sa zlepšuje kardiovaskulárna činnosť, normalizuje sa arteriálny tlak, mizne dýchavičnosť a arytmia a regeneruje sa srdce. U žien sa obnovuje normálny menštruačný cyklus, u mužov potencia. Samozrejme, tiež sa kvalitatívne mení osobnosť človeka. Objavuje sa tolerancia, láskavosť, pochopenie a veľa ďalších pozitívnych vlastností.

Ako sa zbaviť stresu a psychického napätia

Tieto rady sú venované predovšetkým rozvoju duševného života, zmene osobnosti a prehodnoteniu názorov na život. Vy sami si musíte vybrať, čo potrebujete: či konflikty, alebo pokoj. Pokiaľ sa usilujete o pokoj, váš život je harmonický. Všetko je veľmi jednoduché – iba je potrebné zafixovať vo vedomí a neustále posilňovať úprimné želanie mieru a pokoja.

S kým je pre vás zvlášť dôležité udržiavať dobré vzťahy? S manželkou, manželom, synom, matkou? Nie! Všetci poznáme múdrosť: „Miluj blížneho svojho ako seba samého.“ Väčšinou však obraciame pozornosť iba na prvú časť vety a želáme si, aby nás ostatní považovali za milých, láskyplných a ochotných pomôcť. Pritom zabúdame na druhú účasť („ako seba samého“), ktorá je veľmi dôležitá. Ak sa nemilujete a nevážite si samých seba, nikdy sa vám nepodarí úprimne a skutočne milovať a vážiť si druhého človeka. Iba ak skutočne milujete samých seba, ste schopní milovať aj druhého človeka. Nejde o egoizmus ani o nesprávne správanie, ale o právo každého človeka. Predovšetkým musíte milovať samých seba.

Buďte ochotní pozrieť sa na svoje nedostatky a slabosti bez toho, aby ste sa odsudzovali a ospravedlňovali, odhaľte svoje kvality a maximálne ich využite. Zistíte, že potom sa výrazne zlepšia vaše vzájomné vzťahy s ľuďmi. Budete úprimnejší a a láskavejší, a tým získajú všetci. Existujú jednoduché spôsoby, ktoré pomáhajú zlepšiť vzťahy – napríklad sa snažte trochu menej kritizovať a trochu viac chváliť. Ďakujte ľuďom za to, čo pre vás robia, povedzte im, ako si ceníte ich starostlivosť. Budú k vám milší a zmiznú všetky pochybnosti a nedorozumenia. Ak chcete, aby do vášho života prišla láska, musíte ju najskôr sami dávať. Hľadajte spôsob, ako druhým darovať svoju lásku.

Individuálna konštitúcia a stravovanie

Starí Indovia vytvorili učenie o troch životných princípoch: hlienu, žlči a vetre a im zodpovedajúcim podobám tela a metabolických procesov. Životný princíp hlienu je zodpovedný za údržbu tvaru tela (teda kosti, svaly, šľachy, endokrinný systém). Životný princíp žlči je zodpovedný za termoreguláciu, trávenie, bystrosť, intelekt, imunitu a celkovú aktivitu metabolizmu.

Životný princíp vietor je zodpovedný za rýchlosť prebiehania najrôznejších procesov v organizme a ich obeh (obeh vnútorných tekutín: krvi a lymfy, rýchlosť obnovy tkaniva, vylučovanie škodlivých látok, posun jedla tráviacim traktom, rýchlosť myslenia, doba nástupu menštruácie, doba trvania tehotenstva…).

Ak v organizme človeka prevláda princíp vetra, potom je taký človek veľmi malý, alebo naopak príliš vysoký, chudý, neustále je mu zima, má zlé trávenie a je bojazlivý. Ak prevláda životný princíp žlči, potom má človek priemernú postavu, dobré trávenie, vlasy má sivé alebo je plešatý, nikdy nemrzne a má bystrý rozum. Ak prevláda životný princíp hlienu, potom človek má mohutnú kostru pokrytú svalmi, sklon k tučnote, trpí pomalým trávením, nemá rád sychravé počasie a má sklon k apatii. Ak viete, ktoré životné princípy sú u vás narušené, môžete ich pomocou správneho stravovania normalizovať.

Ak je princíp vetra v norme, je telo pružné, má veľa energie, črevá pracujú ľahko a pravidelne, myslenie je rýchle a všetky fyziologické procesy prebiehajú v správnom rytme (spánok, menštruácia, obdobie tehotenstva, prežitie orgazmu u mužov aj žien). Pri nadbytku tohto životného princípu je myslenie chaotické a zmätené, pamäť zlá, trávenie zlé, človeku je neustále zima, všetky rytmické procesy sú narušené (nespavosť, neprítomnosť pravidelného cyklu, predčasný pôrod, pohlavný akt je neprirodzene skrátený…).

Ak je princíp žlči v norme, potom je telo teplé, trávenie a osvojenie stravy normálne, nálada povznesená, rozum je bystrý a všetky fyziologické funkcie (imunita, metabolizmus, intenzita orgazmu) v norme. Koža je zdravá a pekná. Nadbytok životného princípu žlči sa prejavuje pálením záhy, žalúdočnými a dvanástnikovými vredmi, nadmerným potením s nepríjemným zápachom, vyrážkou po tele, suchou nosnou sliznicou a zníženou imunitou. Človek sa ľahko rozčúli, je večne nespokojný a zlomyseľne sa vysmieva ostatným.

Ak je hlien v norme, potom je organizmus neobyčajne odolný k chorobám, pohlavná aktivita je dlho zachovaná a všetko sa deje, ako má; kĺby sú pružné, tukový vankúš optimálny a pamäť dobrá. Prevaha tohto životného princípu vedie k zahlieneniu organizmu a vytvoreniu podmienok pre vznik nachladenia a nádorov. Telo naberá nadmernú váhu a opúcha. Trávenie je pomalé. Na pohlavnej funkcii sa to odráža v chladnosti a dlhom a nevýraznom pohlavnom akte. Človek stráca záujem o život a slabne mu pamäť.



Text je z knihy:

Zdravie podľa biorytmov Luny

Autor: Gennadij Malachov

Pôvodná cena:9.90 EUR
Naša cena:8.91 EUR
Zľava:10.00 %

Kniha postupuje podľa 12 mesiacov roka: pre každý z nich sa uvádza návod na očistu niektorého orgánu a vysvetľujú sa princípy liečby určitej choroby na základe bylinných receptov. Tiež sa rozoberá liečivá hladovka – každý mesiac iný postup alebo iná fáza dlhšej hladovky. Nájdete tu aj mnohé rady pre zdravé stravovanie, a tiež námety pre duševnú pohodu vrátane meditácií a pozitívneho myslenia.
Ľudský organizmus má svoj vlastný rytmus, tak ako ho má celá príroda. V našom podnebí sú rozdiely počas kolobehu roka oveľa výraznejšie než napríklad v trópoch, kde je stále pomerne rovnaké počasie. Jednotlivé mesiace sú tak u nás výraznejšie prepojené aj s premenou Luny. A k tomu všetkému sa pripájajú ešte aj tzv. orgánové hodiny, čo je rozdielny čas najväčšej aktiviy rôznych orgánov počas dňa. Malachov toto všetko spája do…

Knihu kúpite za najlepšiu cenu TU

Pridaj komentár